Högutbildade fick fasta jobb

FÖRDJUPNING2003-12-17

Ett stort behov av personal och att bredda arbetskraften ledde till att skattekontoret i Västerås tog in ett tjugotal långtidsarbetslösa invandrare på praktik. Flertalet fick fast jobb efter praktiken.

– Det har gått väldigt bra, i stort sett alla har sakta men säkert slussats in i myndigheten, säger skattedirektören och projektledaren Anders Lundkvist.
Det var 1999, när tre skattemyndigheter skulle slås ihop till regionen i Västerås, som ledningen började titta på sammansättningen av personalen och kommande behov. Regionskattechefen ansåg att den nya regionen borde avspegla befolkningen i de tre länen, men det visade sig att bara 4-5 procent av de drygt 700 anställda hade invandrarbakgrund. I befolkningen var andelen minst dubbelt så hög.
Kontoret startade ett samarbete med länsarbetsnämnderna i de tre län som skatteregionen omfattar för att hitta lämplig arbetskraft.
– Det vi var ute efter var arbetslösa men högutbildade personer med utländsk bakgrund, vi såg att de kunde tillföra något till vår verksamhet, säger Anders Lundkvist.
Under hösten 1999 fick 22 personer en sexmånaders praktik, utbildning varvad med arbete, på skattekontoren. AMS betalade lönen och utbildning till kontorens handledare. Praktikanterna var ekonomer och jurister som varit arbetslösa i mer än fem år.
Skattekontoret behövde anställa 20-30 personer, och praktikanterna fick söka på samma villkor som andra.
– De hade väl ett litet försprång eftersom folk kände dem, men de kunde konkurrera om jobben med sina meriter, berättar Anders Lundkvist. 14-15 fick fasta jobb, och ytterligare några fick tjänster på annat håll inom Riksskatteverket. När vi summerade ett halvår senare var bara tre utan arbete.
Efter projektets avslutning har kontoret rekryterat enstaka personer på samma sätt.
På frågan om hur man tar till vara exempelvis ny språkkompetens blir svaren mer tvekande.
– En del vill bli väldigt assimilerade och vill inte jobba för mycket med sin egen språkgrupp, medan andra gärna gör det. Vi har kanske inte kommit så långt som vi hoppats, men vi diskuterar frågan. Många besökare är beroende av att ha med sina barn som tolkar. Och när vi träffar nystartade företag kan vi tala om att det finns folk inom myndigheten som talar persiska, serbo-kroatiska osv.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA