När Dagny Carlsson gick sin första datorkurs kunde hon redan allting. På sin andra bad hon om att få lära sig att blogga.
Bild: Carl von Schéele
När Dagny Carlsson gick sin första datorkurs kunde hon redan allting. På sin andra bad hon om att få lära sig att blogga.

Hundraåringen som började blogga

FÖRDJUPNING: INTERVJU2014-03-25

Dagny Carlsson kan vara världens äldsta bloggare. Den 101-åriga ST-medlemmen ger dagligen luft åt sina tankar och följs av en trogen läsekrets på nätet.

Av:  Carl von Schéele

När började du med datorer?
– När jag var 93 år gammal fick jag överta en dator av min syster, som hon hade övertagit från sin son. Jag kunde skriva mejl och använda ordbehandlingsprogrammet när jag kom till min första datorkurs och lärde mig ingenting nytt.

Hur blev du bloggare?
– På min andra datorkurs frågade vår lärare vad vi ville lära oss. Jag vill bli bloggare, svarade jag.

– Vi blev nära vänner och hon hjälpte mig att börja. I juni 2012 debuterade jag på nätet. Då hade jag fyllt 100 år. Min lärare skrev en artikel om mig i lokaltidningen, som lästes av redaktionen för Vårdguiden i Stockholms läns landsting. De erbjöd mig att blogga för dem i tre månader, men det blev långt över ett år.

Hur hittar du ämnen att skriva om?
– När jag sätter mig vid datorn har jag ingen aning om vad dagens text ska handla om. Ofta utgår jag från ett foto. Men skrivandet går av bara farten. Jag har alltid haft formuleringsförmåga. När jag arbetade på Försäkringskassan sa en chef till mig att jag var den enda som skrev begripliga inlagor till Riksförsäkringsverket.

Du var ganska gammal när du började arbeta i offentlig sektor. Hur kom det sig?
– Jag var arbetsledare i en konfektionsindustri, men när den flyttade från Stockholm sökte jag nytt arbete. Jag blev som femtioåring anställd på bokföringsavdelningen på Stockholms läns försäkringskassa.

– Så småningom sökte jag en tjänst med högre status och lönegrad än min. Jag hade meriter för befattningen, men den gick till en betydligt yngre kvinna som inte visste ett dugg om bokföring.

– Det var ren och skär åldersdiskriminering. Jag ilsknade till och sa upp mig.

– Innan uppsägningstiden löpt ut blev jag inkallad till personalchefen. Han sa till min förvåning: Du har inte sagt upp dig från hela försäkringskassan, bara från bokföringsavdelningen. Jag vet att du sökt tjänst som pensionshandläggare. Om du fortfarande är intresserad kan du få tjänsten.

– Då fick jag mitt idealjobb!

  

Inlagt av Barbara Lundin (ej verifierad) ons, 03/26/2014 - 09:36
Dagney! Du är min hjälte. Vilken fint pass att göra på 100 år! LIKE!!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA