Jakt på skatt via slakt

FÖRDJUPNING2003-12-04
Vad gjorde du vid renslakten, Hans? ST-medlemmen Hans Ihrén arbetar som kronokommissarie vid Kronofogdemyndigheten i Östersund. För några veckor sedan var han med i tidningen Metro och pratade om renslakt.
Av:  Christian Örjestål

Jag läste om dig i tidningen Metro
– Ja, det var ett stort skämt. Journalisten som ringde var rent ut sagt spydig och nonchalant och sedan blev allt bara överdrivet. Vi jobbar ju inte med renslakt, utan med att driva in skulder till staten. Det är stor skillnad.

Tidningen skrev att du driver in skatter genom att slakta renar.
– Som sagt – det är inte riktigt det vi håller på med. Vi är en grupp som arbetar mot näringsidkare och i det här fallet var det en sameby som var satt under förvaltning. Det hade varit vissa svårigheter i byn tidigare så länsstyrelsen tillsatte en syssloman för att saker och ting skulle ordna upp sig. En del av näringsidkarna hade skatter att betala så när det var dags för samerna att bedöma sina renar inför årets slakt åkte vi dit. Men det här är inte något som vi gör varje dag, tvärtom.

Och vad gjorde ni då?
– Som vi såg det fanns det två alternativ och ägarna fick själva välja vilket av de två  alternativen som vi skulle gå på.

Vad var det för alternativ?
– Antingen att vi tog ett visst antal renar för utmätning. Och då hade vi tagit ut slaktdjuren utan något större mått av urskiljning. Slaktat dem och tagit inkomsten av köttet till att betala skatten med. Det andra alternativet var att ägarna själva fick välja ut vilka renar som skulle slaktas. Se till att djuren slaktas och därefter betala in den skatt de var skyldiga staten.

Ursäkta, men vad är skillnaden?
– Jo, om ägarna själva får välja. Då kan de ta hänsyn till andra faktorer. Vilka djur som är bra för avel till exempel och därigenom viktiga för ägarna och vilka som är redo att slaktas. Om vi valt ut renarna i en utmätning, ja då hade det funnits risk för att vi skadat ägarnas näringsverksamhet. Något som kan medföra stora konsekvenser.

Så valet var ganska enkelt?
– Ja, det tror jag nog att det var. Ägarna har stämt av med oss vilka renar som ska slaktas – så allt har fungerat bra. Efter slakt säljs köttet och därefter kan skulderna betalas in.

Det låter som om vad som helst kan hända i ditt yrke.
– Det är ett mycket ombytligt och varierande yrke. Ena dagen är aldrig den andra lik. Men huvuduppgiften är och förblir densamma.

Och det är?
– Att omsätta tillgångar till pengar.

ÄMNEN:

Rättsväsende ST
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.