Magnus Alensand
Bild: Lars Ekdahl
Magnus Alensand

»Jätteviktigt visa att facket jobbar med värdegrundsfrågor«

FÖRDJUPNING: ST OCH HBT2009-03-10

STs arbete med HBT-frågor handlar i grunden om att alla ska ha en god arbetsmiljö och känna sig inkluderade. Det säger polisanställde Magnus Alensand, som arbetar med HBT-frågor inom ST och representerar förbundet i det fackliga HBT-nätverket Fritt fram.

– Man ska kunna gå till sitt jobb och må bra. Och man ska bli bedömd efter vad man gör och kan, inte vem man är.

ST ska genomföra flera evenemang kring HBT-frågor under året. Förbundet kommer att hålla seminarier under sommarens Pridefestival i Stockholm och under Almedalsveckan. Nätverket Fritt fram deltar vid idrottstävlingen Workers out i Köpenhamn och i andra Pridearrangemang i Sverige.

ST ska också utarbeta en databaserad interaktiv utbildning i HBT-frågor för medlemmar och förtroendevalda. Attityder handlar delvis om kompetens, påpekar Magnus Alensand.

Det finns undersökningar som tyder på att homosexuella, bisexuella och transpersoner är fackligt anslutna i lägre utsträckning än heterosexuella. Magnus Alensand tror att en förklaring kan vara att de upplever att facket inte agerar för dem.

– Därför är det jätteviktigt att visa att man jobbar med värdegrundsfrågor.

Han understryker också betydelsen av att ledningen på arbetsplatsen visar vägen.

– Inom polisen i Stockholms län har vi en länspolismästare, Carin Götblad, som har drivit frågorna med hjärtat. Hennes engagemang har varit oerhört viktigt för mig och för andra anställda.

Inlagt av Kajsa (ej verifierad) mån, 03/30/2009 - 14:03
Äntligen! Jag har länge undrat varför man aldrig hör någonting från ST i dessa frågor. Attityder handlar MYCKET om kunskap.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA