Bild: Getty Images

Så skyddar du din jobbmobil

KORT OM: MOBILSÄKERHET2022-03-25

Jobbmobilen blir ett allt viktigare redskap och innehåller mycket vi inte vill förlora. Därför är det viktigt att skydda den.

 1. Skydda din information med lås

  Oavsett om du använder kod, lösenord, fingeravtryck eller ansiktsigenkänning för att öppna din mobil är skärmlåset ett enkelt men viktigt verktyg för att skydda din information. Ändå är det långt ifrån alla som aktiverar funktionen. Om du använder en kod eller ett lösenord för att låsa upp din mobil bör det innehålla så många tecken som möjligt.

   
 2. Variera lösenorden

  Att skapa och använda säkra lösenord låter som en självklarhet, men ändå är det många som slarvar. Använd många tecken och växla mellan versaler, gemener och siffror. Ha inte samma lösenord på flera ställen. En så kallad lösenordshanterare kan vara till hjälp om du tycker det är svårt att hitta på och minnas olika kombinationer. Om du har tillgång till ditt e-postkonto i jobbmobilen är detta det viktigaste lösenordet att skydda, eftersom det kan användas för att komma åt andra inloggningar.

   
 3. Fundera över vad du sparar

  Håll koll på vad som finns sparat i din telefon och var medveten om att informationen lätt kan hamna i fel händer. Hanterar du känsliga eller sekretesskyddade uppgifter är det viktigt att vara extra försiktig. Spara aldrig lösenord eller koder i dina anteckningar eller på andra ställen i mobilen.

   
 4. Installera nya uppdateringar

  Mobiltelefonernas säkerhet utvecklas hela tiden och genom att kontinuerligt installera nya uppdateringar ser du till att du har bästa möjliga skydd. Det brukar finnas möjlighet att välja att låta mobilen automatiskt ladda ned och installera de uppdateringar som kommer. Men om lagringsutrymmet tar slut är det inte säkert att telefonen fortsätter att uppdateras som den ska.

   
 5. Var försiktig med appar

  Om du själv får installera appar på din jobbtelefon, var medveten om de säkerhetsrisker det innebär och var försiktig. Säkerhetsföretaget McAfee ger användare råden att undersöka företaget som utvecklat en app innan man laddar ned den, och att hålla sig till populära appar som laddas ned av många användare. Ge inte appar behörighet till information som de inte bör ha tillgång till.

   
 6. Aktivera hitta-tjänster

  I dag har de flesta telefoner en funktion som gör det möjligt att spåra dem från en dator eller någon annan enhet. Det kan vara värdefullt både om mobilen blir stulen eller om du tappar bort den. Ofta brukar det finnas möjlighet att spela upp en signal som gör det lättare att hitta telefonen, och att låsa den eller helt radera innehållet om det riskerar att hamna i fel händer.

Välj inte världens vanligaste lösenord

Förra året sammanställde säkerhetsföretaget Nordpass världens vanligaste lösenord. De är inte något bra val för att skydda din information.

 1. 123456
 2. 123456789
 3. 12345
 4. qwerty
 5. password

En av tio använder inte skärmlås

I en undersökning som gjordes förra året svarade tio procent av de tillfrågade svenskarna att de inte använder skärmlås på sin mobiltelefon. I samma undersökning svarade 23 procent att de inte funderar på säkerheten när de laddar ned en app till mobiltelefonen. Undersökningen gjordes på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och besvarades av omkring 1 000 personer.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA