Viktigt med rätt belysning vid skrivbordet

KORT OM: ARBETSBELYSNING2019-10-11
Rätt arbetsbelysning är viktigt för att du ska se bra – och må bra. Otillräckligt ljus kan leda till huvudvärk och dålig nattsömn. Här är sex punkter att ha koll på. 
 1. Tillräckligt starkt
  Belysningsstyrka – hur mycket en yta belyses – kallas för luminans och mäts i enheten lux. Arbetsmiljöverket rekommenderar minst 500 lux för kontorsarbetsplatser och mötesrum. 
 2. Prioritera dagsljus
  All verksamhet som kan utföras i dagsljus bör placeras i lokaler med fönster, enligt Arbetsmiljöverkets rekommendationer.
 3. Blå våglängder bäst
  Produktionen av kroppens sömnhormon melatonin dämpas av ljus. Bäst effekt har blå våglängder, som det finns mer av i dagsljus än i elektriskt ljus. Är arbetsplatsen för mörk kan dygnsrytmen rubbas.
 4. Ljus i flera riktningar
  I kontorsmiljö bör man ha takarmaturer med både uppåt- och nedåtriktat ljus, rekommenderar Arbetsmiljöverket.
 5. Egen skrivbordslampa
  Varje arbetsplats bör också ha platsbelysning, till exempel en skrivbordslampa, som det är lätt att reglera. 
 6. Avskärma bländande ljus 
  På en arbetsplats bör man undvika bländande ljus. Det måste gå att avskärma direkt solljus och armaturer ska vara avbländade. Dator­skärmar ska inte placeras så att ett fönster utgör bakgrunden eller speglas i skärmen.

Tänk på att lampors ljuskvalitet är beroende av underhåll och rengöring. En rejäl genomgång med skurtrasa behövs emellanåt. 

Med Arbetsmiljöverkets app ”Ljus” kan du enkelt mäta ljusnivån på din arbetsplats för att se om den är tillräcklig. Du kan mäta både dagsljus, elektriskt ljus och flimmer. Appen är kostnadsfri.

Arbetet med en ny standard för belysning av arbetsplatser inomhus pågår just nu. Svenska institutet för standarder räknar med att den nya utgåvan ska vara klar i januari 2021. Även Arbetsmiljöverket har före­skrifter och rekommendationer för dagsljus och belysning inomhus, och arbetsmarknadsparternas ­ideella organisation Prevent har checklistor för inomhusbelysning.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.