Viktigt med rätt belysning vid skrivbordet

KORT OM: ARBETSBELYSNING2019-10-11

Rätt arbetsbelysning är viktigt för att du ska se bra – och må bra. Otillräckligt ljus kan leda till huvudvärk och dålig nattsömn. Här är sex punkter att ha koll på.

 1. Tillräckligt starkt

  Belysningsstyrka – hur mycket en yta belyses – kallas för luminans och mäts i enheten lux. Arbetsmiljöverket rekommenderar minst 500 lux för kontorsarbetsplatser och mötesrum.
 2. Prioritera dagsljus

  All verksamhet som kan utföras i dagsljus bör placeras i lokaler med fönster, enligt Arbetsmiljöverkets rekommendationer.
 3. Blå våglängder bäst

  Produktionen av kroppens sömnhormon melatonin dämpas av ljus. Bäst effekt har blå våglängder, som det finns mer av i dagsljus än i elektriskt ljus. Är arbetsplatsen för mörk kan dygnsrytmen rubbas.
 4. Ljus i flera riktningar

  I kontorsmiljö bör man ha takarmaturer med både uppåt- och nedåtriktat ljus, rekommenderar Arbetsmiljöverket.
 5. Egen skrivbordslampa

  Varje arbetsplats bör också ha platsbelysning, till exempel en skrivbordslampa, som det är lätt att reglera.
 6. Avskärma bländande ljus

  På en arbetsplats bör man undvika bländande ljus. Det måste gå att avskärma direkt solljus och armaturer ska vara avbländade. Datorskärmar ska inte placeras så att ett fönster utgör bakgrunden eller speglas i skärmen.

Tänk på att lampors ljuskvalitet är beroende av underhåll och rengöring. En rejäl genomgång med skurtrasa behövs emellanåt.

Med Arbetsmiljöverkets app ”Ljus” kan du enkelt mäta ljusnivån på din arbetsplats för att se om den är tillräcklig. Du kan mäta både dagsljus, elektriskt ljus och flimmer. Appen är kostnadsfri.

Arbetet med en ny standard för belysning av arbetsplatser inomhus pågår just nu. Svenska institutet för standarder räknar med att den nya utgåvan ska vara klar i januari 2021. Även Arbetsmiljöverket har föreskrifter och rekommendationer för dagsljus och belysning inomhus, och arbetsmarknadsparternas ideella organisation Prevent har checklistor för inomhusbelysning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA