»Lätt att nå ut med felaktiga uppgifter«

FÖRDJUPNING: VAL 20182018-05-15
På Valmyndig­heten har man ökat beredskapen för att möta desinformation.
Av:  Carl von Schéele

Valmyndigheten har sitt kontor på våningen ovanför MSB. Den dag Publikt besöker myndigheten är det deadline för valsedlarna som ska tryckas inför valdagen 9 september.

Kanslichefen Anna Nyqvist berättar att Valmyndigheten samarbetar mycket närmare med MSB och Säker­hetspolisen än vid tidigare val. Även kontakterna med länsstyrelserna och kommunerna är intensi­fierade.

– I det klimat vi nu lever i är det lätt att nå ut med felaktiga uppgifter på sociala medier. Du kan till exempel påstå på Twitter att man inte kan personrösta på en viss kandidat. Sådant försvårar möjligheten för oss att ge korrekt information.

Myndigheten ska göra en stor informationssatsning om valet i annonser i nationella medier, men basen i informationen är främst den egna hemsidan www.val.se.

– Där ska medborgarna veta att de hittar korrekt information om valet. Vi kommer bland annat att ha ett nytt frågeforum där vi ska kunna möta desinformation, säger Anna Nyqvist.

ÄMNEN:

Val 2018
Inlagt av Sten Andersson (ej verifierad) fre, 08/24/2018 - 12:23
Med anledning av det kaos som skapats genom att röstkort inte distribuerats enligt plan började jag gräva i detta.
Det visar sig då att det verkar vara rent kaos i de system man använder sig av.
bla 80 telefonhandläggare som inte kan sitt jobb och ett mailsystem som inte motsvarar kraven. I kombination med de många rapporter om felaktiga röstkort bör detta tas på allvar och en utredning/rapport snarast presenteras.
Detta kan vara en form av valpåverkan och bör tas på största allvar.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.