»Lätt att nå ut med felaktiga uppgifter«

FÖRDJUPNING: VAL 20182018-05-15

På Valmyndig­heten har man ökat beredskapen för att möta desinformation.

Av:  Carl von Schéele

Valmyndigheten har sitt kontor på våningen ovanför MSB. Den dag Publikt besöker myndigheten är det deadline för valsedlarna som ska tryckas inför valdagen 9 september.

Kanslichefen Anna Nyqvist berättar att Valmyndigheten samarbetar mycket närmare med MSB och Säker­hetspolisen än vid tidigare val. Även kontakterna med länsstyrelserna och kommunerna är intensi­fierade.

– I det klimat vi nu lever i är det lätt att nå ut med felaktiga uppgifter på sociala medier. Du kan till exempel påstå på Twitter att man inte kan personrösta på en viss kandidat. Sådant försvårar möjligheten för oss att ge korrekt information.

Myndigheten ska göra en stor informationssatsning om valet i annonser i nationella medier, men basen i informationen är främst den egna hemsidan www.val.se.

– Där ska medborgarna veta att de hittar korrekt information om valet. Vi kommer bland annat att ha ett nytt frågeforum där vi ska kunna möta desinformation, säger Anna Nyqvist.

ÄMNEN:

Val 2018
Inlagt av Sten Andersson (ej verifierad) fre, 08/24/2018 - 12:23
Med anledning av det kaos som skapats genom att röstkort inte distribuerats enligt plan började jag gräva i detta.
Det visar sig då att det verkar vara rent kaos i de system man använder sig av.
bla 80 telefonhandläggare som inte kan sitt jobb och ett mailsystem som inte motsvarar kraven. I kombination med de många rapporter om felaktiga röstkort bör detta tas på allvar och en utredning/rapport snarast presenteras.
Detta kan vara en form av valpåverkan och bör tas på största allvar.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA