”Mitt föreningsvurmande kommer sig av att min egen integration till stor del bestod av att jag tidigt sökte mig till föreningar”, säger Mahad Malingur, som flydde från Mogadishu till Härnösand som sjuttonåring och nu är sektionschef på Arbetsförmedlingen.
Bild: Susanne Kronholm
”Mitt föreningsvurmande kommer sig av att min egen integration till stor del bestod av att jag tidigt sökte mig till föreningar”, säger Mahad Malingur, som flydde från Mogadishu till Härnösand som sjuttonåring och nu är sektionschef på Arbetsförmedlingen.

Brinner för integration

MIN FRITID2022-05-10

Mahad Malingur är sektionschef på Arbetsförmedlingens analysavdelning. Fritiden ägnar han åt ideellt arbete. Han har också skrivit en självbiografi – och snart ska han vara med i en långfilm.

Av:  Jenny Damberg

”Den 6 juni arrangerar vi nationaldagsfirande på Rinkeby torg för tolfte året i rad. Jag har aldrig bott i Rinkeby, men fram tills jag började på Arbetsförmedlingen 2009 arbetade jag som högstadielärare i SO på Rinkebyskolan. Det har gett mig ett engagemang för området.

Tanken med firandet är att skapa en mötesplats mellan dem som är utrikesfödda i Järvaförorterna och människor som bor i innerstaden. Det brukar vara en mix av musik, underhållning, tal, lokalt föreningsliv som visar sina aktiviteter och politiker på högsta nivå. Ett år deltog Stefan Löfven.

När jag för några år sedan var på väg ut från tunnelbanan för att förbereda firandet på torget blev jag stoppad av en glad tjej med flygblad. ’Du är precis den jag söker!’, sade hon. Jag såg mig om, vem menade hon? Hon arbetade med ­casting för film och ville att jag skulle söka till en långfilm. Jag har aldrig haft några skådespelardrömmar, men gick med på att försöka. Det blev inget den gången, men nu har jag fått en roll i en svensk långfilm som ska spelas in i sommar. Jag är otroligt taggad! Jag spelar förälder och tränare, en karaktär som ligger nära mig. Jag har länge jobbat i föreningslivet och vet vilka svårigheter det finns för utrikesfödda att fullt ut engagera sig och delta, och på så sätt också komma nära sina barn genom deras intressen. För mig känns det viktigt att medverka i filmen för att bidra till att skapa det samhälle med mångfald som vi strävar efter.

Mitt föreningsvurmande kommer sig av att min egen integration till stor del bestod av att jag tidigt sökte mig till föreningar, både idrottsföreningar och antirasistiska föreningar. Jag flydde ensam från Mogadishu till Härnösand som sjuttonåring. Om det berättar jag i Att färdas utan skyddsnät, en bok som jag från början skrev för min egen skull och länge hade liggande i byrålådan, innan jag bestämde mig för att ge ut den våren 2020.”

Mahad Malingur

Ålder: 47 år.

Bor: I Vällingby i Stockholm.

Arbete: Sektionschef på Arbetsförmedlingens analysavdelning i Solna.

Gör på fritiden: Utöver barnens fritidsaktiviteter går tiden till verksamheter som rör integration. Arrangerar nationaldagsfirande
i Rinkeby, 6junirinkeby.se.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA