Peter Segemark har flera gånger cyklat Bike in tweed tillsammans med sina döttrar Corona Segemark och Amelie Segemark.
Bild: Claes Johansson
Peter Segemark har flera gånger cyklat Bike in tweed tillsammans med sina döttrar Corona Segemark och Amelie Segemark.

Han cyklar i klassisk stil

MIN FRITID2023-06-29

En av årets höjdpunkter för ST-medlemmen Peter Segemark är cykelparaden Bike in tweed. Då rullar han tillsammans med andra välklädda cykelentusiaster i en kortege genom Stockholm.

”Vi har varit uppåt 200 deltagare i loppet, som har arrangerats årligen i drygt tio års tid. Det är som en stor filminspelning, med en kortege med riktigt tjusiga ekipage. Vi åker i en klunga genom Stockholmstrafiken och folk står längs vägarna och vinkar åt oss. Det känns häftigt.

Inför loppet klär folk upp sig i tidsenliga kläder som passar cykeln och vid starten fotograferas deltagarna. Efter målgången tillkännager en jury vilka som har lyckats bäst. Jag har själv vunnit pris för bästa ekipage. Då gäller det verkligen att kläder och cykel matchar.

Jag har en kavaj från det klassiska märket Harris tweed som jag brukar utgå ifrån. Till den kan jag ha äppel­knyckarbyxor, rutiga strumpor och skor från rätt årtionde. Du kan inte åka i gympadojor, utan allt ska stämma.

Bike in tweed arrangeras av Cykelhistoriska ­föreningen, som jag länge har varit engagerad i. Jag har också varit funktionär vid loppet.

Jag har kört olika cyklar varje år. I dag har jag uppåt 40 äldre cyklar som jag kan välja mellan. De är tillverkade mellan 1890- och 1970-talen.

Ända sedan jag var 18 år har jag gått på veteranmarknader och köpt och sålt prylar. Jag säger ofta ’nu får det räcka’, men sedan dyker det alltid upp någon speciell cykel som jag kan få ta över eller köpa. Det hände faktiskt för fjorton dagar sedan. Den är från 1905 med träfälgar och träskärmar.

Jag samlar inte på mig gammalt skräp, utan alla cyklar jag har går att trampa på. De är i slitet men fint originalskick. Jag skulle aldrig byta ut ett hjul eller lacka om en cykel – då är den död. Det är den gamla tidskänslan jag eftersträvar. Jag lever nog mer bakåt än framåt i tiden.

Jag har nyligen gått i pension efter 47 år som fotograf på Nordiska museet och har flyttat till Småland. Här har jag ett stort garage där jag kan hänga upp cyklarna på väggarna. De ska inte behöva vara undangömda på vinden mer. Men jag kommer tillbaka till Stockholm i höst för att cykla i tweed.”

Peter Segemark

Ålder: 65 år.

Bor: Har nyligen lämnat Bålsta och bor numera i Vetlandatrakten i ­Småland.

Arbete: Gick i pension i maj efter 47 år som fotograf på Nordiska museet.

Gör på fritiden: Ägnar sig åt äldre cyklar, mopeder och bilar och har bland annat varit engagerad i Cykelhistoriska föreningen, som arrangerar cykelparaden Bike in tweed i Stockholm.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA