Björn Moberg är frivårdsinspektör i Falun och gör musik på sin fritid. Inspiration till låttexterna – som bland annat handlar om ångest och psykisk ohälsa – får han från arbetet, samhället och sina egna erfarenheter.
Bild: Mikael Tegnér
Björn Moberg är frivårdsinspektör i Falun och gör musik på sin fritid. Inspiration till låttexterna – som bland annat handlar om ångest och psykisk ohälsa – får han från arbetet, samhället och sina egna erfarenheter.

Han rappar om ångest

MIN FRITID2021-05-07

ST-medlemmen Björn Moberg är inspektör inom frivården i Falun och rappar som Kriminologen. Nya ­albumet ”Kraft” utgår från hans stora engagemang i psykisk hälsa.

Av:  Jenny Damberg

”Samtalet kring psykisk hälsa är det jag brinner för. Det influerar min musik till hundra procent.

Som frivårdsinspektör är min huvudsakliga uppgift att arbeta med tankemönster hos klienterna. Vi använder en KBT-baserad samtalsmetod som syftar till att ersätta kriminella tankemönster med pro-sociala tankemönster. Psykisk ohälsa är vanligt, snarare regel än undantag. Jag plockar mycket inspiration och idéer från verkliga fall, men lika mycket från det jag ser omkring mig i samhället och från mig själv.

Låten ”Du & jag ångest” är den ärligaste jag har skrivit. 2016 fick jag diagnosen generaliserat ångestsyndrom, GAD. Det tog emot att skriva texten och det tog emot att göra låten, men jag kände att jag måste ha distans till det onda: Så här känner jag, och jag är säker på att det finns väldigt många andra som gör det.

Nu under pandemin kommer många rapporter om hur den psykiska ohälsan ökar. Det är inte konstigt, man tillbringar mycket tid hemma, kanske ensam. Jag hoppas att min musik kan bidra på något sätt, att man kan relatera till låtarnas budskap under den inre stress det kan innebära.

Beats och musik köper jag av olika producenter. Gästartisterna har jag knutit upp via sociala medier. Dogge Doggelito var lite av ett långskott, men han tyckte att det var en intressant idé och ­nappade. Linda Vanessa bor liksom jag i Falun, så vi har sam­arbetat väldigt nära. Vi två satt precis i studion och gjorde upp en långsiktig plan för mig. Det handlar om vilka singlar som ska släppas under året, men också om hur jag ska utveckla min musikaliska sida. Jag har rappat sedan 2007, men nu vill jag lära mig sjunga. Kanske också köra lite instrument själv, gitarr eller piano. Men först sång. Jag har fått sånglektioner i present så nu gäller det att ta den bollen och gå vidare.

Snart hoppas jag också kunna komma ut och spela. Jag är ju ingen jättekänd artist, men när jag har spelat live har jag alltid blivit väldigt väl emottagen. ’Jag lyssnar inte på svensk hiphop, men det här var ju riktigt bra’, är den vanligaste kommentaren.”
 

Berättat för Jenny Damberg

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.