Ieva Kisieliute skriver ­recensioner i musik­tidningen Gaffa. ”Det är spännande att följa från början okända band och se hur det går för dem”, säger hon.
Bild: Andreas Blomlöf
Ieva Kisieliute skriver ­recensioner i musik­tidningen Gaffa. ”Det är spännande att följa från början okända band och se hur det går för dem”, säger hon.

Hon är byråkrat och rockjournalist

MIN FRITID2023-12-22

Som skribent i en musiktidning får ST-medlemmen Ieva Kisieliute utlopp för sitt stora musikintresse. Även i jobbet som jurist på Boverket har hon ofta musik i lurarna.

Av:  Jenny Damberg

”Jag brukar kalla mig själv för ’byråkrat by day, rockjournalist by night’. Sedan 2021 skriver jag på fritiden recensioner och krönikor i Gaffa, Sveriges största musiktidning, som utkommer som papperstidning varje månad och finns på webben.

Vi är flera frilansare som skriver och vi har delat upp olika musikgenrer mellan oss. Jag har ansvar för bland annat punk. Jag har alltid lyssnat på punk, och det är en levande genre i Sverige i dag. Punk och hardcore utmärker sig genom att det är mycket gör-det-själv, de som spelar är vanliga människor som i de flesta fall har andra jobb vid sidan av. Det blir demokratiskt, vänskapligt och spontant. Man ser inte upp till artisterna som idoler på samma sätt som inom andra genrer, man kan verkligen mötas. Det gillar jag.

Det är spännande att följa från början okända band och se hur det går för dem. Ett sådant, som ursprungligen ­kommer härifrån Blekinge, är Svart Ridå. De har jag sett flera gånger och även intervjuat. De fick nyligen spela förband till Glasvegas, som är ett ganska stort band från Skottland. Sådant är roligt, när man ser att något har ­möjligheter och så blir det också en framgång.

Jag har själv aldrig spelat något instrument, min erfarenhet är väldigt okreddig – jag har bara sjungit i kör. Däremot har jag gått flera kurser i kreativt skrivande och även pluggat till kulturjournalist. Det är roligt att skriva något annat än beslut, vilket är vad man gör som jurist på en statlig myndighet.

När jag skriver skönlitterärt tar jag ofta avstamp i en textrad ur en låt för att skapa en scen eller en karaktär. Jag har skrivit en roman som jag försöker få utgiven, som kretsar kring ett fiktivt rockband.

Även på jobbet lyssnar jag ganska ofta på musik. Det är ett bra sätt att skärma av andra intryck. Pink Floyd är det bästa man kan lyssna på när man jobbar, det fungerar lugnande.”

Ieva Kisieliute

Ålder: 34 år.

Bor: I Karlskrona.

Arbete: Jurist på Boverket.

Gör på fritiden: Lyssnar på musik och skriver musikjournalistik. Håller även på med kreativt skrivande och har skrivit en roman som väntar på att bli utgiven.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA