”Jag är så nördig att jag till och med skrivit två böcker om hur man syr 1400-talsdräkter”, berättar Anna Malmborg, som har ett brinnande intresse för medeltiden.
Bild: Karl Melander
”Jag är så nördig att jag till och med skrivit två böcker om hur man syr 1400-talsdräkter”, berättar Anna Malmborg, som har ett brinnande intresse för medeltiden.

Hon brinner för medeltiden

MIN FRITID2021-03-25
ST-medlemmen Anna Malmborg arbetar som fordonsutredare på Transportstyrelsen, men på fri­tiden ägnar hon sig åt medeltiden.

Jag har alltid älskat historia, ända sedan jag var liten. Läst historiska romaner och fantasy. När jag var 18 år var det en kompis som läste om medeltidsveckan på Gotland. Vi sydde kläder och åkte dit, och på den vägen är det.

Redan där och då kom vi i kontakt med en världsomspännande förening, Society for Creative Anachronism. Jag är med i den svenska grenen av föreningen, Sällskapet för kreativ anakronism.

Att vara engagerad i en medeltidsförening är världens bästa hobby. Alla kan hitta något som tilltalar dem. Det är hundra hobbyer inom en hobby, brukar jag säga. Du kan slåss i rustning, ägna dig åt bågskytte, laga historisk mat eller arrangera stora event.

Jag är en sådan som gillar hantverk, att brodera och sy kläder. Jag syr både till mig själv och andra. Jag gillar att grotta ned mig och forska i vad man hade för tyger och tråd och hur man klippte till. Jag är så nördig att jag till och med skrivit två böcker om hur man syr 1400-talsdräkter. I föreningen finns inga krav på hur exakta plaggen ska vara, det beror alldeles på hur långt man väljer att gå. Men vi brukar skämta om att det är en materialsport.

Det som är tacksamt med just 1400-talet är att konsten var väl utvecklad då. Man kan titta på en målning och se exakta detaljer, hur ett plagg är sytt. Så att gå på konstmuseer är också ett intresse.

Många som är aktiva i medeltidsföreningar har en persona, en fiktiv person som man föreställer. Jag är Renike Tucher, och till henne har jag har hämtat inspiration från den rikaste familjen i Nürnberg i södra Tyskland under 1400-talet.

Just nu håller jag på att sy 1300-talskläder, från tiden för slaget vid Visby som ska uppmärksammas under medeltidsveckan 2022. Jag gör en bondhustru och växtfärgar tygerna med material som jag själv plockat i omgivningarna. Det är en långsam meditativ process, som är utmanade.

Men det är det som är så fantastiskt med den här hobbyn, att få göra något med händerna. Det är också en extremt social hobby, man får vänner för livet och runt om i hela världen.”

Anna Malmborg

  • Ålder: 47 år.
  • Bor: I Visby.
  • Arbete: Utredare på Transportstyrelsen.
  • Gör på fritiden: Syr! Mest medeltidskläder. Aktiv i Säll­skapet för kreativ anakronism. 

Berättat för Susanne Eriksson

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.