”Snabb reaktionsförmåga är avgörande”, säger Kristin Lilieqvist, som tog brons vid dodgeball-SM i mars.
Bild: Pernilla Sjöholm
”Snabb reaktionsförmåga är avgörande”, säger Kristin Lilieqvist, som tog brons vid dodgeball-SM i mars.

Prickar rätt i farten

MIN FRITID: DODGEBALL2023-05-17

I den fartfyllda sporten dodgeball behöver man både kunna kasta och ducka bollar. En inkluderande sport, tycker ST-medlemmen Kristin Lilieqvist, som tävlat i såväl SM som VM.

Av:  Jenny Damberg

”Jag har nyligen spelat SM i dodgeball, en bollsport som påminner ganska mycket om spökboll, som många har spelat i skolan. Men man har inga spöken, och i stället för en enda boll är det fem eller sex bollar i gång samtidigt beroende på vilken dodgeballgren man spelar.

SM -tävlingarna blev en tuff dag för kroppen. Vi spelade matcher oavbrutet under dagen och i de få luckorna vi hade var vi funktionärer. Efteråt var det priscermoni, fest och dansgolv till klockan två på natten. Men det gick bra, det damlag där jag ingick tog brons. Det var det största svenska mästerskap som arrangerats hittills.

’Dodge’ kan översättas till undvika, undkomma eller hoppa undan. Snabb reaktionsförmåga är avgörande. Det inser man de gånger man är jättetrött. Det spelar ingen roll hur högt du kan hoppa eller hur hårt du kan kasta, om du missar rätt tillfälle att göra det. Det känns när bollarna träffar en, men eventuell smärta går oftast över snabbt.

Dodgeball är en liten sport i Sverige – det finns klubbar i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Alingsås och i Lund – men betydligt större internationellt. Det gör att våra träningar har ganska många internationella deltagare. I Stockholm har vi spelare från bland annat Pakistan, England och Kanada. Det är kul. Jag gillar också att man tävlar i herr -, dam - och mixade lag på alla nivåer, även i SM, EM och VM.

De första riktiga matcherna jag spelade var under VM i Kanada sommaren 2022. Där slogs jag av den otroliga bredden på deltagarna. Alla kroppar kan vara dodgeball kroppar: Långa, korta, smala, tjocka, vältränade, inte så vältränade. En del är grymma på att fånga bollen, en del på att flytta sig och dodgea bollen, andra är pricksäkra eller har bra tajming. Det är sällan en och samma spelare har alla egenskaper till hundra procent. Dodgeball är en väldigt inkluderande sport med välkomnande och familjär stämning på alla nivåer. Jag tror att det finns goda förutsättningar för dodgeball att växa i Sverige.”

Kristin Lilieqvist

Ålder: 37 år.

Bor: I Stockholm.

Arbete: Utredare på Ekonomistyrningsverket i Stockholm

Gör på fritiden: Det blir väldigt mycket dodgeball

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA