»Rasism inte förenligt med stadgar«

FÖRDJUPNING: FACKET OCH SD2010-09-28

Fackförbunden brottas nu med frågan om hur man ska se på medlemmar som är aktiva Sverigedemokrater. Vårdförbundet anser att ett sådant engagemang inte är förenligt med fackligt medlemskap, och även ST lutar åt det hållet.

ST Press har undersökt hur de sex största förbunden i TCO ställer sig till medlemmar som verkar aktivt för Sverigedemokraterna. På flera håll råder en osäkerhet om var gränsen ska dras.

För STs del ska förbundsstyrelsen diskutera frågan på kommande möte, men förbundsordförande Annette Carnhede säger att hon spontant inte kan se att ett medlemskap i förbundet är förenligt med ett förtroendeuppdrag inom Sverigedemokraterna.

– De flesta är överens om att det finns en rasistisk underton i Sverigedemokraternas valmanifest. Och rasism är inte förenligt med STs stadgar, säger Annette Carnhede.

Nya riktlinjer efter mord

I likhet med andra fackförbund har ST inskrivet i stadgarna att förbundet ska verka för alla människors lika värde. För tio år sedan antog ST också särskilda riktlinjer för uteslutning av »medlem som begår rasistiska handlingar«. Det skedde i samband med mordet på syndikalisten Björn Söderberg.

Annette Carnhede anser att styrelsen bland annat behöver diskutera innebörden av en »handling«.

– Man måste se till det enskilda fallet. Går man i en demonstration är det en tydlig handling. Men det kan också vara en handling att till exempel göra rasistiska uttalanden. Däremot är det viktigt att vi inte ska ägna oss åt någon typ av åsiktsförföljelse, säger hon.

– Jag har också svårt att tro att alla SDs 340 000 väljare verkligen har en rasistisk grundsyn. Man måste vara varsam och pröva varje enskilt ärende.

»Måste prata med dem«

Även Vårdförbundet, som slagit fast att SD är ett parti vars ideologi strider mot förbundets värdegrund och yrkes­etiska kod, understryker att varje fall måste prövas för sig.

– Vi måste prata med dem. De kanske inte har tänkt igenom sina olika medlemskap och förstår inte att det innebär motstridiga ställningstaganden, säger förbundssekreterare Eva-Lisa Krabbe.

SKTF har tagit ställning vad gäller förtroendevalda: som förtroendevald i SKTF kan man inte vara aktiv i en organisation som framför främlingsfientliga åsikter. Och Sverige­demokraterna bedöms som en sådan.

Fackförbundet Unionen säger att man som medlem är skyldig att stå upp för förbundets grundläggande värdering om allas lika värde. Att verka i motsatt riktning är oförenligtmed medlemskap, oavsett partitillhörighet.

De två yrkesförbunden Polisförbundet och Lärarförbundet har främst diskuterat främlingsfientlighet i förhållande till yrkesrollen. Polisförbundet har i tidigare sammanhang tagit upp frågan om man kan vara polis och aktiv i SD, men inte kommit fram till något beslut.

– Men nu får vi en ny styrelse, och det är mycket möjligt att den vill ha en policy, säger pressansvariga Anna Erhardt.

Lärarförbundet anser att grundfrågan är om medlemmen klarar sin yrkesroll utifrån yrkesetiken och skolans värdegrund och att den frågan även avgör om man kan företräda sina kollegor i förbundet.

Sverigedemokraternas relationer till facket kommer också att diskuteras i TCO-styrelsen. TCOs ordförande Sture Nordh slår fast att organisationen inte kommer att samarbeta med SD på det sätt man gör med andra partier.

ÄMNEN:

ST Val 2010
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA