ST satsar på projekt för global rättvisa

FÖRDJUPNING: INTERVJU2014-02-12

Publikt intervjuar STs internationella handläggare Elin Moberg.

ST tar över stafettpinnen i ett projekt om global rättvisa. Vad handlar det om?

– Projektet startades av en brittisk ideell organisation och finansieras av EU. Målet är att sprida kunskap om milleniemålen mot världsfattigdomen och om betydelsen av offentlig välfärd. Förra året stod det brittiska fackförbundet PCS för det fackliga bidraget i projektet, och i år är det vår tur.

Och vad ska ST göra?

– Vi är redan i gång. Vi bjöd nyligen in José Gallego Garcia från spanska FSP, ett fack för offentliganställda, för två föreläsningar om situationen i Spanien. Det kändes väldigt viktigt. Villkoren för den vanliga medelklassen i Spanien har försämrats mycket, och chockerande snabbt, men vi i Sverige har inte så god kännedom om hur det är. Fattigdomen ökar, lagar beskär möjligheten att sluta kollektivavtal och de som protesterar och demonstrerar kan drabbas av böter på 30 000 euro.

Hur kommer medlemmarna att märka av det här engagemanget?

– Vi håller på att skapa en medlemsutbildning på webben om internationella fackliga frågor. Vi kommer också att ha en mer djupgående kurs för förtroendevalda. Dessutom planerar förbundet ett seminarium om skatter, med deltagande bland annat från svenska Skatteverket och skattemyndigheten i västafrikanska Benin.

  

Elin Moberg.
Bild: Malin Hansson
Elin Moberg.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA