Svårt få fackligt stöd i sjukärenden

FÖRDJUPNING: RÄTTSHJÄLP2009-06-02

Personer som är medlemmar i ST kan få rättshjälp i ärenden som rör arbetsskador och arbetslöshetsförsäkring. Men facket ger sällan stöd till den som nekats sjukpenning.

Inom ST är det förbundsstyrelsen som beslutar om en enskild medlem ska få juridisk hjälp eller inte. Hjälpen är kostnadsfri för medlemmen – det är ST som står för alla ombudskostnader. Men det är mycket ovanligt att styrelsen beviljar stöd i ärenden som rör sjukförsäkringar. Enligt ett beslut från verksamhetsledningen ska sådant stöd bara beviljas »i undantagsfall«.

– Min bedömning är att det ytterst är en ekonomisk fråga. Många ärenden är väldigt svåra att vinna. De arbetsskadeärenden som vi går vidare med kostar i genomsnitt 70 000 – 80 000 kronor, säger Marguerite Toll, som handlägger sådana ärenden på ST.

När ST har beslutat att ge rättshjälp till en medlem, går ärendet ofta vidare till LO-TCO Rättsskydd, ett bolag som ägs gemensamt av LO och TCO. Fakturan för rättsskyddets arbete skickas till medlemmens fackförbund. Varje läkarintyg kostar också ST flera tusen kronor. Men ST har hittills valt att inte skicka vidare ärenden om sjukpenning och sjukersättning, om de inte gäller arbetsskador.

– Vi gör en bedömning av ärendet, på samma sätt som Försäkringskassan. Rent krasst är det väldigt svårt att vinna i fall som rör diffusa sjukdomar, men kostnaderna är ändå mycket stora, säger Marguerite Toll.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA