Anna Trenning-Himmelsbach: Vi får vänja oss vid lugnare tider

KRÖNIKA: GÄSTKRÖNIKA2012-05-29

Frankrikes statstjänstemän hörde inte till president Sarkozys favoriter. Efter Francois Hollandes tillträde är stämningen försiktigt optimistisk, skriver Publikts gästkrönikör.

Stämningen kring årets franska presidentval var ovanligt skruvad. Så här efteråt tar det tid att vänja sig vid att vi styrs av en »Monsieur Normal«.

Det är så François Hollande kallar sig själv, även om han förstås tillhör eliten. Den nye statschefen har bland annat gått igenom ENA, den franska statsförvaltningens plantskola för presidenter, ministrar och toppchefer.

På några veckor har han hunnit röra om i den europeiska grytan genom att resa runt och tala för en ny tillväxtpolitik. På hemmaplan har han genast sänkt både sin och de nya ministrarnas löner. Och för första gången har Frankrike en regering med exakt lika många kvinnor som män.

Vi som bor här behöver tid för att vänja oss av vid det höga tempo som har karakteriserat det politiska klimatet under de senaste fem åren.

Det är som om vi har suttit i ett oavbrutet tvärdrag. Den förre presidenten, Nicolas Sarkozy, spottade ur sig reformer, vissa verkliga och andra virtuella, gjorde kovändningar och otaliga brandkårsutryckningar…

Veckorna innan han blev bortvald satsade han allt på ett kort: att fånga in väljarna från den yttersta högerkanten.

Bland annat drog han en skiljelinje mellan dem som utför ett »verkligt arbete« och de »assisterade«. Vad det sistnämnda handlade om var valfritt – socialbidragstagare, sjukskrivna, arbetslösa, fackrepresentanteroch/eller »de skyddade« som arbetar i den offentliga sektorn…

En hel del statsanställda känner sig ganska tilltufsade efter den gångna mandatperioden.

– Lägre köpkraft. Sämre arbetsvillkor. Inskränkt strejkrätt. Stressigare jobb. Det är så mycket som behöver tas igen. Människan måste placeras i centrum för politiken igen, säger en man som jobbar för järnvägsbolaget.

På skattemyndigheten har man känt sig särskilt utpekad, berättar en av de anställda där.

– Ja, vi har ju inte precis varit några favoriter under de senaste åren. Både för att vi sådär i största allmänhet har kallats för privilegierade, och för att skatter har framställts som något så negativt.

I dag är stämningen ändå bara »försiktigt optimistisk«.

– Det ryktas om att vi blir av med folk.

François Hollande lovar att de omkring 5,3 miljoner offentliganställda varken ska bli fler eller färre under de kommande åren. Men skolan och rättsväsendet får prioritet. Utbildningssystemet är a och o för landets framtid, säger han, och för att skapa ett mer jämlikt samhälle behöver domstolarna och polisen resurser.

Men ännu har inte ett ord hörts om i vilka verksamheter pengar ska sparas.

Det kommer säkerligen att storma en del också runt »Monsieur Normal«. Vi vet inte ens om han kommer att ha stöd av majoriteten i nationalförsamlingen efter valet i juni.

Men för tillfället känns det ganska behagligt att slippa leva i ständig kuling med starka kastvindar. 

Anna Trenning-Himmelsbach är frilansjournalist bosatt i Frankrike.

 

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA