En tidning i tiden

KRÖNIKA: JAN-ÅKE PORSERYD2004-01-21

Så här i nyårstider är det fullt tillåtet att blicka bakåt, att undersöka historien för att förstå nutiden.

Av:  Jan-Åke Porseryd

Jag har tagit mig före att bläddra i den första årgången av tidskriften ”Från svenska statsförvaltningen”, embryot till den tidning du just nu läser.

Den kom ut med sitt första nummer i januari 1907 och gavs ut av De extra ordinaries förening, som stiftades den 8 december 1904 (och som ST kan räkna som sin födelsedag).

De extra ordinarie statstjänstemännen hade de sämsta villkoren inom hela statsförvaltningen och gick i spetsen för att organisera statstjänstemännen.

Föreningens ändamål är, skriver tidningen, ”att åstadkomma en närmare sammanslutning mellan de inom de administrativa ämbetsverken i Stockholm anställda extra ordinarie tjänstemän”.

Syftet var ”att verka för en inskränkning af extra-ordinarie-systemet samt i öfrigt tillvarataga de extra ordinarie tjänstemännens gemensamma intressen”.

Ordförande blev Niklas A Lindhult, amanuens i Civildepartementet och hos Telegrafstyrelsen. Han var också tidningens redaktör och ansvarige utgivare (en konstruktion som säkert många förbundsordföranden skulle tycka vara praktisk också i dag …)

Även viceordföranden Tore Hedrén, amanuens hos Marinförvaltningen och Generalpoststyrelsen, var redaktör på tidningen.

I andra numret efterlyste en kraftfullt skriven insändare bildandet av ett ”Svenskt Statstjänstemannaförbund”.

Signaturen ”–or” menade att ”enighet ger styrka och samlingens tid är nu inne, den enskilde går under i striden, om han ej har stöd av sina likar.”

Insändarskribenten uttryckte sin beundran för de extra ordinarie tjänstemännens initiativ och ansåg att det finns ett gemensamt intresse som knyter samman alla anställda i staten i den ”allt hårdare kampen för tillvaron”.

I ett senare tidningsnummer pekade föreningen ut brådskande reformbehov inom statsförvaltningen: bort med det juridiska formherraväldet, snabb och ändamålsenlig behandling av ärendena, moderna hjälpmedel som telefon och räkne- och skrivmaskiner.

Löner för ordinarie tjänstemän blev klara. En generaldirektör fick 11 000 kronor per år, 2a gradens tjänstemän 5 800 och vaktmästare 1 200 kronor.

Novembernumret, nr 9, inleds med en svartramad förstasida med anledning av kung Oscar IIs död med minnesord:” …hvad redan nu kan sägas är, att för hvarje statens tjänare står konung Oscar som en förebild av redligt uppsåt och sträng pliktuppfyllelse.”

I årets sista nummer blickar tidningens ledare fram emot det nya året 1908 med en formulering som är giltig än i dag: ”Att tidskriften genom hela sin läggning ska söka befrämja de enskilda statstjänarnes intressen, behöfver naturligtvis ej framhållas”.

Tilläggas ska att tidningen saknade bilder (utom i annonserna) och att den kostade 2 kr och 35 öre för årets tio nummer.

Jan-Åke Porseryd är chefredaktör för ST Press.
Jan-Åke Porseryd är chefredaktör för ST Press.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA