Fredrik Haglund: Tufft år väntar ambitiös kommission

KRÖNIKA: GÄSTKRÖNIKA2016-01-20

2016 kan liksom 2015 bli ett ödesår för EU. Problemen är många och sovmorgnarna får för kommissionsordförande Jean-Claude Juncker. Det skriver Fredrik Haglund i en krönika. 

Av:  Fredrik Haglund

Jag bor granne med Juncker. Ja, Jean-Claude alltså. Högsta hönset i EU-kommissionen. Ibland när jag går ut med hunden, långt innan solen gått upp och den stökiga Brysseltrafiken kommit i gång, stöter jag på honom på väg till jobbet. Ibland med sina papper instuckna i en matkasse, alltid med ett »Bonjour!«.

Att kommissionsordförande Juncker startar sin arbetsdag i gryningen är inte förvånande. Han är känd som arbetsmyra. Och med tanke på att fjolåret blev unionens kanske mest utmanande kom den egenskapen väl till pass.

Han och hans 27 kommissionärer har under sitt dryga år vid rodret försökt slimma ned och vässa till vad kommissio­nen gör. Antalet lagförslag har minskat från runt 130 per år till 23 – och dessa har varit klart mer ambitiösa än vad den förra kommissionen mäktade med.

Exempelvis har migrationskommissionär Dimitris Avramo­poulos lagt fram ett förslag som ingen tidigare vågat – att fördela flyktingar mellan medlemsländerna. Kommissionen har även vässat klorna på andra områden. Konkurrens­kommissionär Margrethe Vestager har straffat flera storföretag och medlemsländer för skatteplanering.

I början av detta år inledde Junckers högra hand, allt i allo-kommissionär Frans Timmermans, en granskning av den nya polska regeringens påstådda ingrepp i demokratin.

Den förra kommissionen tassade betydligt försiktigare när Ungerns regering agerande på liknande sätt.

Men frågan är om Jean-Claude Junckers arbetsflit kommer att räcka. 2016 kan bli ett nytt ödesår för EU.

– Raden av olösta problem är lång och nya problem kommer att läggas till listan. Jag hyser inga illusioner om året. Det blir, som vanligt i EU, svårt, sade Juncker vid sin första presskonferens för året.

Storbritannien kommer i år eller nästa år att rösta om fortsatt EU-medlemskap, en omröstning som förutspås bli jämn. Ett EU utan Storbritannien skulle ge integrations­projektet en rejäl törn. Samtidigt skulle det gynna liknande rörelser i andra delar av unionen och skapa ett farligt prejudikat om ett medlemsland kan omförhandla sitt medlemskap.

I april ska nederländarna folkomrösta om EUs handels- och samarbetsavtal med Ukraina. Om det blir ett nej så vet ingen, inte ens handelskommissionär Cecilia Malmström, riktigt vad som händer med avtalet och i längden med EUs dragningskraft på vacklande demokratier i grannskapet.

På flyktingkrisen finns ingen lösning i sikte, trots att EU lovat miljarder till Turkiet för att landet inte ska släppa förbi fler flyende till EU-länderna. Kommissionens förslag att omfördela flyktingar mellan medlemsländerna har fått två länder, Slovakien och Ungern, att dra kommissionen inför EU-domstolen för att ens ha föreslagit något sådant. I dagsläget har dessutom bara ett par hundra av de överenskomna 160 000 flyktingarna omfördelats.

I samband med toppmöten i Bryssel har Juncker klagat på långa arbets­dagar. Men inte heller 2016 lär bjuda på många sovmorgnar.

Fredrik Haglund är redaktör på nyhetssajten Europaportalen och baserad i Bryssel.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA