Fulla av spring

KRÖNIKA: KRÖNIKA JAN-ÅKE PORSERYD2003-12-17

”Du ska inte tro det blir sommar ifall inte nån sätter fart på sommarn och gör lite somrigt för då kommer blommorna snart.”

Av:  Jan-Åke Porseryd

Så lyder inledningen av Idas sommarsång, den visa av Georg Riedel och Astrid Lindgren, som blivit ett stående inslag på skolavslutningarna. Visan markerar att skolåret är över och att sommarlovet börjar. Den beskriver vad många uppfattar som det allra finaste i barndomens somrar.

Visst har de flesta svenska barn en härlig sommar att se fram emot, även de som växer upp under knappa ekonomiska och sociala villkor.

Jämfört med en majoritet av världens barn lever de svenska barnen ett gynnat liv med ordnad skolgång, säkerhet till liv och lem och ekonomiskt skyddsnät från samhället.

Det framgår inte minst av Rädda Barnens nyutkomna årsrapport 2000. Jag noterar, när jag bläddrar i den, att det i världsdel efter världsdel handlar om att överhuvudtaget åstadkomma anständiga livsvillkor för barnen.

Några exempel:
I Västbanken/Gaza har 100 000 palestinska barn genomgått psykosociala rehabiliteringsinsatser. I hela mellanöstern har minupplysningsarbete bland barn och ungdomar resulterat i att inga barn skadades av minor i området.

I Rumänien har Rädda Barnen förmedlat kunskap om arbete med sexuellt utsatta barn.

I Vietnam är målsättningen att 40–60 procent av alla barn med funktionshinder ska gå i skola om fem år. Arbetet mot de värsta formerna av barnarbete har inletts.

I Centralamerika görs massiva insatser för barn som lever på gatan samt mot barnmisshandel och familjevåld.

I södra Afrika har ett arbete inletts för att ta tillvara hiv/aids-drabbade barns rättigheter.

I Sydafrika genomförs en satsning för att bistå funktionshindrande barn. Nästan alla lever i extrem fattigdom och bara en fjärdedel av dem går i skolan.

”och jag gör så roliga ställen
där barna kan springa omkring,
då blir barna fulla av sommar
och bena blir fulla av spring.”

Så slutar sommarvisan.

En dag ska kanske alla jordens barn kunna känna igen sig i Astrid Lindgrens text.

Rädda Barnens (och andra hjälporganisationers) insatser runtom i världen kan förhoppningsvis skynda på en sådan utveckling.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA