Gör klart att det är rätt att säga ifrån

KRÖNIKA: CHEFREDAKTÖREN2009-02-24

Alexander Armiento om att bygga en ny värdegrund inom Polisen.

Jag tycker att det är bra om människor svälter ihjäl i Afrika, sade han. Jag undrade om han menade allvar. Det gjorde han. Om inte landet kunde föda sin befolkning så var det bara naturligt att människor dog.

Kanske har min kurskamrat från kvällskursen på nittiotalet förändrat sin människosyn. Om inte, är det mycket möjligt att han är en av de uniformerade gentlemän som kallar ungdomar med invandrarbakgrund »apejävlar« och pratar om att ge dem duktigt med stryk. När jag träffade honom var han nämligen polisstudent.

Då förvånades jag över att han klarat sig igenom de samtal och intervjuer som ingår i antagningen till Polishögskolan. Men en smart person som vet vad som efterfrågas kan naturligtvis dölja åsikter och sidor av sin person som inte passar in.

Människor som är direkt olämpliga – exempelvis individer med rasistiska åsikter – kan ta sig igenom hela polisutbildningen och ut i polisyrket, konstaterade regeringens utredare Agneta Stark för några år sedan.

— •l• —

Den senaste tidens uppmärksamhet kring polisen har onekligen påmint oss om det. Förutom den uppmärksammade filmen från Rosengård har vi tagit del av andra exempel på rasism och homofobi inom polisen. I en artikel på debattsajten Newsmill vittnar Anders Westerlund, civilanställd ST-medlem inom polisen, om hur bögskämt och nedsättande kommentarer om vissa befolkningsgrupper kan höras vid fikaborden.

Han har säkert rätt i att det hierarkiska systemet, kårandan och machoidealen bidrar till dessa mönster. Det finns all anledning att försöka bryta dem. Värdegrundsarbetet måste fortsätta. Större mångfald i poliskåren är viktigt. Fler civila experter inom myndigheten kan också göra nytta.

— •l• —

Men kanske är det allra viktigaste att stödja de många poliser som har en fast övertygelse om alla människors lika värde. Som Jeanette Larsson, polisinspektör i Skåne. Hon sade ifrån – och skrev till ledningen – när låtsasnamn som »Neger Niggersson« användes i en internutbildning. Också när en chef skrattande berättade att en kvinna omgjord till man hoppat från åttonde våningen protesterade hon – och skrev ännu ett brev.

»Länspolismästaren har sagt till mig att hon tycker att det jag gjort är bra. Men hon har inte vidtagit åtgärder mot mina chefer. Ingen i ledningen har talat om för dem att de sänder fel signaler«, säger Jeanette Larsson till tidningen QX.

Det duger inte. Det måste bli mycket tydligare att ett sådant beteende inte är okej – och att det är rätt att säga ifrån.

På så sätt kan vi alla påminnas om att de allra flesta poliser har sunda värderingar. Att de sökt sig till sitt yrke för att de vill göra en insats för samhället. De borde slippa klä skott för ett fåtal kollegers fördomar och murkna attityder.

Därför måste de goda krafterna – innanför och utanför polishusens väggar – hjälpas åt och stödja varandra. Så att vi i framtiden slipper höra om ens en enda polis som fantiserar om att spöa upp ungdomar. Eller skrattar åt transpersoners självmord. Eller tycker att det är bra att människor svälter ihjäl.

Alexander Armiento är chefredaktör för ST Press.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA