Inti Chavez Perez: Ta till vara killarnas engagemang

KRÖNIKA: GÄSTKRÖNIKA2013-05-28
Majoriteten av det sexuella våldet utförs av killar och män. Då kan man inte glömma bort killar och män i jämställdhetsarbetet, skriver Inti Chavez Perez.

Tjejerna hade formerat sig i rader och slog med knytnävar rakt ut i luften. Med varje slag skrek de. »Nej! Nej! Nej!« Flanörer i parken tittade nyfiket en stund, men gick sedan vidare och sköt sina barnvagnar framför sig. Själv satt jag i skuggan av ett träd och försökte undkomma sommarens hetta.

Året var 2000 och jag var med i en lokal feministisk före­ning i Hägersten. Ledarna hade ordnat feministiskt självförsvar. Det var ett steg i vårt arbete för att motverka sexuellt våld. All statistik visar att det framför allt är tjejer och kvinnor som utsätts för sexuellt våld i Sverige. Genom en kurs i slag, sparkar och utrop hoppades vi att tjejerna skulle stärkas och att vi på så sätt skulle kunna minska antalet våldtäkter. Åtminstone hoppades vi kunna minska rädslan.

Vi var tre killar från föreningen på plats. Nu satt vi i gräset med knäna uppdragna framför oss. Med vår närvaro ville vi markera vårt deltagande. Vi visste inte riktigt vad mer vi skulle göra, så vi satt tysta och tittade på. Jag hade en gnagande känsla av att vi hade missat något.

Nu vet jag vad vi hade missat den gången. Vi hade glömt bort oss killar. Majoriteten av det sexuella våldet utförs av killar och män. Då kan man inte glömma bort killar och män i jämställdhetsarbetet.

Killars sexuella övergrepp väcker ilska. Det går inte en månad utan att medier lyfter fram särskilt brutala fall. Därför värjer sig många killar mot att tala om den könade statistiken bakom det sexuella våldet. Ingen vill identifiera sig med gärningsmännen.

Men genom att samtidigt bekräfta killars positiva sexualitet kan samtal om övergrepp undvika kollektivt skuldbeläggande.

Tio år efter den där kursen i feministiskt självförsvar skapade jag »respektteknikerna« i boken Respekt. De går ut på konkreta handlingar som killar kan utföra i sin vardag för att visa respekt. En hel del handlar om att våga ifrågasätta den grupp av killar som man umgås med, när någon säger eller gör något kränkande. Genom den simpla handlingen att ställa frågor rubbas självklarheten i maskulina gruppbeteenden och antalet kränkningar som utförs av gruppen minskar.

Det var ingen kärnfysik jag sysslade med, men Respektfick ett stort genomslag bland dem som arbetar med tonårskillar just eftersom verktygslådan ännu inte är så stor. Det finns en törst efter att prata med killar om jämställdhetsfrågor.

Undersökningar visar att majoriteten av killarna vill ha ett jämställt samhälle. Dessutom finns ett utbrett missnöje bland killar mot en alldeles för trång könsmall. Alla vi som arbetar för ett mer jämställt samhälle gör rätt i att ta vara på detta engagemang hos killar och män.

Sexismen är ett problem för hela samhället. Killar och män är halva lösningen.  

 

Inti Chavez Perez är författare och expert i regeringens utredning om män och jämställdhet.

  

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.