Johan Tell: Enfaldigt om majs och etanol

KRÖNIKA: GÄSTKRÖNIKA2008-05-13

Att du tankar din bil med etanol gjord på majs innebär inte att du är skyldig till att barn svälter, skriver Johan Tell frilansjournalist och författare.

Men popcorn då! skrek jag åt mannen på TV.

Men bourbon då! fortsatte jag medan jag försökte komma på fler onödiga produkter som görs av majs. Cornflakes!

Därefter sansade jag mig. Inte för att jag insåg att mannen på tv, Jean Ziegler, FNs rapportör om rätten till mat, inte kunde höra mig utan för att jag inte ville dras ner på hans låga debattnivå.

I programmet Agenda lade han fram sina krav på att tillverkning av biobränslen skulle stoppas. Var femte sekund, sa Ziegler, dör ett barn under tio år av svält. Att tanka sin bil med etanol är ett brott mot världens 854 miljoner fattiga, menade han. Fyller man en normalstor biltank med etanol, mullrade den koleriske schweizaren, behöver man bränna 358 kilo majs som
i stället kan mätta ett barn i Zambia i ett helt år.

                                                   — •l• —

Att förenkla ett komplicerat ämne genom att skapa ett motsatsförhållande mellan två sätt att använda en vara på – å ena sidan majsgröt åt den fattige, å andra sidan etanol till den rikes bil – är enfaldigt av minst två skäl. Det för ner debatten på en infantil nivå i höjd med påtryckningsargumentet »ät upp din mat, tänk på de svältande barnen i Afrika« och det bromsar långsiktiga lösningar inom miljöområdet.

Att den majs som blivit etanol i stället kunnat föda svältande barn är förstås riktigt, liksom att den majs som blivit popcorn, majswhisky och cornflakes kunnat göra det.

                                                 — •l• —

Men människor svälter inte för att det saknas mat, utan för att de saknar pengar. För att de av en eller annan orsak förvägras rätten till arbete.

Dessutom – att världsmarknadspriset på exempelvis vete ökat med 50 procent under årets första tre månader beror till största delen på:

  • att jordens växande medelklass äter mer kött, vilket får bönder att gå från att odla spannmål till att föda upp boskap,
  • att klimatförändringarnas extrema torka och extrema översvämningar lett till kraftigt minskade skördar i länder som Australien, en av världens största veteproducenter,
  • att det rekordhöga oljepriset lett till högre kostnader för konstgödsel och mattransporter och
  • att obegripligt mycket av den mat vi producerar slängs – 25 procent i Sverige, 50 procent i USA.

Däremot beror prisökningen bara till en försvinnande liten del på att mellan 1 och 2 procent av jordens åkerareal används för att odla biobränslen.

Dessutom – när jag skriver detta varnar SMHI för de värsta vattenflödena i Sverige på femtio år; samtidigt drar en cyklon in över Burma, dödar tiotusentals och gör miljoner människor hemlösa. Dagens extrema vädersituation beror på den förvärrade växthuseffekten, som till stor del orsakats av att vi alltför länge tankat våra bilar med för mycket bensin.

Fortsätt därför köra på etanol – och konsumera popcorn, bourbon och cornflakes – men glöm för den skull inte bort den sjättedel av jordens befolkning som lever på under en dollar om dagen, det vill säga under fattigdomsstrecket.

Johan Tell är frilansjournalist och författare. Han bok »100 sätt att rädda världen« kom ut 2007.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA