Svend Dahl: Svensk politik har blivit en snårig historia

KRÖNIKA: GÄSTKRÖNIKA2015-05-27

De senaste tio åren har den politiska kartan ritats om på ett sätt vi kanske inte inser vidden av. Det skriver Svend Dahl i en krönika om svensk blockpolitik och decemberöverenskommelsen.

Av:  Svend Dahl

Svensk politik var länge extremt stabil och förutsägbar. Samma partier ställdes mot varandra vid varje val, den enda konflikt som egentligen betydde något var den mellan höger och vänster och när rösterna väl var räknade kunde Social-demokraterna regera vidare. Men de senaste tio åren har den politiska kartan ritats om på ett sätt vi kanske inte inser vidden av.

Inte ens den mest inbitna partigängaren tror i dag att Socialdemokraterna, som en gång var partiet med stort P, kan bli så mycket större än drygt 30 procent. Däremot tycks Sverigedemokraterna ha parkerat sig stabilt på ett väljarstöd över tio procent. Konsekvensen blir att inget av de traditionella blocken kommer att kunna bilda majoritetsregering inom överskådlig framtid. Paradoxalt nog har det skett samtidigt som bildandet av Alliansen svetsat samman de borgerliga partierna och befäst blockpolitiken.

Det är mot den bakgrunden som man måste förstå decemberöverenskommelsen. De 104 dagar som gick från riksdagsvalet tills regeringen och allianspartierna 27 december kom överens om regler för att underlätta minoritets-
regerande kan bäst förstås som en lång serie politiska misstag grundade i oförmågan att orientera sig i det nya politiska landskapet.

Att Stefan Löfvens utsträckta hand inte nådde fram handlade om att Socialdemokraterna underskattade sammanhållningen inom Alliansen. Men också om att den traditionella mitten, som Löfven vände sig till, upphört att existera i och med att Centern och Folkpartiet i dag står till höger om Moderaterna i viktiga frågor.

Alliansen levde samtidigt kvar i föreställningen om Socialdemokraterna som en i det närmaste oövervinnelig naturkraft. Det gjorde att man inte förmådde att se den styrke­position en samlad Allians kunde ha haft i en förhandling med Löfven. I stället för att försöka påverka regeringsbildningen valde man att smälla igen dörren.

Trots högljudd kritik mot decemberöverenskommelsen från borgerliga ledarsidor och moderata gräsrötter, finns det egentligen inget som tyder på att läget förändrats sedan i julas. Inget parti lär på allvar vara intresserat av att bryta upp blockpolitiken. Centern och Folkpartiet kommer inte att sätta sig i regering med Socialdemokraterna. Minst lika svårt är det att föreställa sig Socialdemokraterna i en regering där man skulle riskera att uppfattas som stödparti åt Alliansen. Och att förlita sig på Sverigedemokraternas aktiva stöd är än så länge uteslutet för allianspartierna.

Då är det förstås bättre för Alliansen att låta en rödgrön budget gå igenom nu, om en framtida alliansregering i minoritet därmed kan få igenom sin budget. Med december­överenskommelsen får alla chansen att låtsas som om inget förändrats och att vi fortfarande lever i den okomplicerade värld som en gång var svensk politik. Det gör att överenskommelsen sannolikt är betydligt livskraftigare än vad många vill ge sken av.

Svend Dahl är fil dr i statsvetenskap och chef för liberala nyhetsbyrån.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA