Valresultat med stor betydelse

KRÖNIKA: CHEFREDAKTÖREN2012-11-27

Det amerikanska folkets val av ledare påverkar oss alla – i större utsträckning än vad vi kanske omedelbart inser, skriver Alexander Armiento.

Han är världens mäktigaste man. Men det betyder verkligen inte att han kan styra och ställa som han vill.

Barack Obama blev omvald till posten som USAs president med en hyfsad marginal gentemot utmanaren, republikanen Mitt Romney. Men många motståndare kommer att försöka sätta käppar i hjulet för hans politiska program under de kommande fyra åren. Det handlar om mäktiga näringslivsintressen och deras lobbyister, religiösa fundamentalister, konservativa opinionsbildare. Men det tuffaste motståndet kommer att komma från andra politiker.

Den amerikanske presidenten har betydligt svårare än en svensk regeringschef att driva igenom sina förslag. USAs politiska system bygger på maktdelning, inte parlamentarism. Olika instanser har möjlighet att bromsa varandras reform­ambitioner. Det innebär också en risk för handlingsförlamning i tider av hårda politiska motsättningar. Som just nu.

I representanthuset behåller Republikanerna sin majoritet – trots att fler människor röstade på Demokraterna. I senaten vann Demokraterna ytterligare ett par mandat, men har inte de 60 platser som krävs för att kunna hindra motståndarna från att blockera förslag. Närmast står nu framtidens skattesatser på den politiska agendan – det återstår att se om de två partierna kan nå en kompromiss eller ej.

Lägg till detta att Högsta domstolen – som med minsta möjliga majoritet godkände grundprincipen i »Obamacare«, den reform som ska ge så gott som alla amerikaner en sjukförsäkring – kan lägga hinder i vägen för presidenten i viktiga lagstiftningsfrågor.

Men även om Barack Obama inte kan få sin vilja fram på alla politiska områden kommer det amerikanska folkets val av ledare att påverka oss alla – i större utsträckning än vad vi kanske omedelbart inser.

Den amerikanske presidenten är också överbefälhavare och kan leda landet i krig. Det har vi sett ske i både Afghanistan och Irak. Men USAs roll som förebild och trendsättare innebär dessutom att landets ledare kan påverka samhällsdebatten världen över.

I ytterligare fyra år kommer USA att ledas av en person som delar vetenskapens slutsats att den globala uppvärmningen orsakas av människan och måste motverkas, som försvarar kvinnors rätt till abort och som tagit tydlig ställning för homosexuellas rättigheter. Så hade det inte varit om Mitt Romney vunnit valet – och det hade påverkat politikers och vanliga människors ståndpunkter även i många andra länder.

Valresultatet får dessutom med all sannolikhet följden att konservativa krafters försök att stoppa sjukförsäkringsreformen inte kommer att lyckas. Det kommer att påverka synen på socialförsäkringssystem också utanför USA.

Under sin andra mandatperiod vill Barack Obama sannolikt gärna driva igenom flera viktiga reformer – men samtidigt som han försöker gasa är det många som kommer att trycka hårt på bromsen. Hur väl USA kan styras genom de konflikterna har stor betydelse för landets 315 miljoner invånare – men också för dig, mig och resten av världen.

Alexander Armiento,
chefredaktör  

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA