Bild: Lotta Axing

En röst för samernas rätt

KULTUR: MUSIK2021-11-05

Musikern, skådespelaren och aktivisten Maxida Märak brinner för kampen mot förtryck och orättvisor och värnar om naturen och ­klimatet. Denna höst släpper hon ny musik och medverkar i tv-programmet Så mycket bättre.

Av:  Birgitta Haglund

När Maxida Märak svarar på mobilen är hon femtio meter från sitt hus i Jokkmokk och har avslutat sin dagliga löptur. Hon är uppväxt i en samisk familj och har sitt hem i Jokkmokk.

– Jag är så tacksam att jag är född in i en kultur där mina rötter är så starka, för det är min stora trygghet i livet, säger hon.

Samernas historia fick hon med sig med modersmjölken.

– Vi är tvungna att kunna hela vår historia eftersom vi ständigt ifrågasätts.

Som musiker och artist mixar Maxida Märak på ett egensinnigt sätt samisk jojk med hårda beats, hiphop och klubbmusik. Under hösten syns hon i Så mycket bättre i TV4 tillsammans med bland andra Peter Jöback. Och ett album är på väg, även om det ännu inte har vare sig titel eller release­datum.

Det nya albumet är lite som en dagbok, säger hon, där texterna är politiskt laddade och där hon går tillbaka till sina rötter.

– Jag tror aldrig jag har varit så grundad och trygg i mig själv som jag är i dag, eller haft en så klar blick mot världen. Vilket jag tycker märks i mitt skapande.

Samisk kultur har på senare år blivit väldigt uppmärksammad och diskrimineringen av samer har satts på agendan. Maxida Märak märker också att synen på samer har förändrats.

– Det har hänt så mycket i Sverige under bara de senaste tio åren som har gjort det möjligt för samer att höras och att få maktpositioner i samhället – som ­advokater, journalister, politiker, artister… Det var inte möjligt tidigare.

Med sitt samiska arv i ryggen är det för henne självklart att försöka leva hållbart, i samklang med naturen. Hon behöver ”känna myrmark under händerna” för att ladda om. För några år sedan tog hon beslutet att inte flyga inrikes, trots att hon ofta reser till Stockholm i jobbet.

– Det tycker folk är en otrolig upp­offring, men det är ingenting i jämförelse med vad vi kommer att få göra för upp­offringar snart om vi inte vänder det här.

I mitten av oktober medverkade hon under Climate Live i Stockholm, en konsert­kväll för klimaträttvisa. Hon har släppt en ny singel specialskriven för denna konsert, Nu brinner ängarna, där en barnkör sjunger refrängen. I låten rappar hon: ”Vinden blåser starkare för varje dag, nu går vi rätt in i elden till vår domedag”.

– Jag kan inte förstå hur det fortfarande är legitimt att leva som vi gör, eller hur det kan få finnas en enorm influencerbransch som går ut på konsumtion och resande. Vi har kniven mot strupen. Gör vi inte radikala förändringar inom tio års tid kommer vi snart att få släcka bränder som blir allt värre.

För runt tio år sedan började Maxida Märak också att engagera sig i att försöka stoppa planerna på den gruva som ett gruvbolag ville anlägga på samernas betes­marker i Kallak i Jokkmokks kommun. ­Företaget fick inte tillstånd att bygga gruvan, men riksdagen har fortfarande möjlighet att ändra detta, berättar hon. Hotet finns kvar.

Nyligen var hon på ett möte i Jokkmokk som gruvbolaget ordnat i samarbete med kommunen. Hon gick dit oinbjuden med sin nioåriga dotter, som brinner för renskötsel.

– När det gick upp för henne vad en gruva innebär för renskötarsamernas del, så brast hon i panikgråt.

Den aktivistiska ådran fick Maxida Märak med sig från sin uppväxt, säger hon. Men hon tycker att ordet ofta används på ett felaktigt sätt.

– Jag jobbar inte som aktivist, det är något jag har blivit genom att göra aktivt motstånd mot orättvisor. Så jag tycker ­aktivist är något man lever upp till och inget man titulerar sig själv som.

Hon beskriver det som att hon har tagit sig till en maktposition som hon tidigare drömt om, där hon inte längre behöver skrika sig hes för att omvärlden ska lyssna.

– I dag blir min röst hörd och jag utnyttjar den position jag har. Är det något jag är uppväxt med så är det att ju mer makt du har, desto större ansvar har du. Det är mitt ansvar att göra rätt, jag vill göra gott. Man måste ge tillbaka. Och jag saknar det i min bransch, jag tycker att få tar ställning.

Hon tycker att fler borde höja sin röst mot samtidens starka högervindar.

– Det är ett samhällsklimat som ute­sluter en stor del av människorna i Sverige, och då tycker inte jag det finns något försvar för att vara neutral som artist.

Men att gång på gång ta ställning har sitt pris. I Jokkmokk är Maxida Märak kontroversiell bland dem som värnar om de jobbtillfällen som den nya gruvan skulle innebära. Hon har varit utsatt för näthat och människor har fryst ut henne. Men hon vägrar hålla tyst.

– Det är min plikt att säga ifrån åt dem som inte kan göra det själva utan att riskera sina jobb.

Hon har en stark tro på att samhället går att förändra.

– Man kan vända vindarna, jag är övertygad om det.

Medverkar i Så mycket bättre

Maxida Märak är musiker, skådespelare och aktivist. Denna höst medverkar hon i Så mycket bättre i TV4, med start den 30 oktober.

Hon har nyligen släppt två singlar, Nu brinner ängarna, specialskriven för konserten Climate Live, som kan ses på Youtube, och NikeSunnas jojk som är en kärleksförklaring till hennes dotter.

I höst släpps också Maxida ­Märaks fyra låttolkningar i Så mycket bättre. Det kommer även ny musik av henne under hösten och tidiga våren. Ett nytt album är planerat, men när det släpps och vad det ska heta är ännu oklart.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA