Skyddsombuds viktiga arbete förtjänar respekt

LEDARE2016-11-01

Skyddsombud behövs i arbetet för säkrare arbetsplatser. Att de kränks eller utsätts för repressalier är oacceptabelt. Kloka arbetsgivare slår i stället vakt om ett gott samarbete i arbetsmiljöarbetet.

Med sina insatser gör de våra arbetsplatser tryggare och säkrare – och bidrar till att människor mår bättre på jobbet. Landets tiotusentals skyddsombud förtjänar ett erkännande för sitt viktiga arbete för ett friskare arbetsliv.

Skyddsombudet är arbetstagarnas representant i arbetsmiljöfrågor. Många arbetsgivare är kloka nog att dra nytta av den koll och den kunskap som skyddsombuden har. Med ett väl fungerande samarbete blir arbetsmiljöarbetet som mest effektivt.

Tyvärr fungerar det inte så överallt. I detta nummer av Publikt vittnar skyddsombud vid Statens institutionsstyrelse, SiS, om hur de blivit ansatta och kränkta av sin arbetsgivare. »De får inte svar på sina frågor, de blir utskällda, ifrågasatta som individer och i sin yrkesroll och bestraffas på olika sätt, inte minst i löneförhandlingar«, säger STs Jimmy Haller, huvudskyddsombud för hela myndigheten. Han berättar att åtskilliga skyddsombud därför valt att lämna sina uppdrag.

Skyddsombud slår inte larm för att ställa till besvär, utan av omsorg om verksamheten och sina kollegers liv och hälsa. Även om arbetsgivaren och arbetstagarnas representant har olika uppfattningar om vad som behöver göras för att åtgärda ett arbetsmiljöproblem, måste en arbetsgivare kunna hantera en sådan situation på ett respektfullt och konstruktivt sätt. På Statens institutionsstyrelse verkar man inte ha lyckats med detta.

Myndighetens personalchef säger till Publikt att arbetsgivaren jobbar för att stärka chefernas och huvudskyddsombudens förståelse för varandras uppdrag, och att man ser allvarligt på att skyddsombud känt sig kränkta. Det är viktigt att arbetsgivaren är tydlig på denna punkt – situationen måste bli bättre.

Tyvärr är Statens institutionsstyrelse bara en av många arbetsplatser med liknande problem. I en färsk enkätundersökning bland skyddsombud i LO-förbunden svarar 10 procent att de motarbetas av sin arbetsgivare. Hela 32 procent anser att de hindrats i sitt uppdrag, exempelvis genom att inte få information eller möjlighet att delta i möten och planering av förändringar. 12 procent anser sig ha drabbats av trakasserier från arbetsgivaren, exempelvis sämre löneutveckling eller förändrade arbetsuppgifter.

Det får inte tillåtas att arbetsgivare sätter käppar i hjulet för skyddsombudens arbete eller utsätter dem för repressalier för att de fullgör sitt uppdrag. Riksdag och regering måste se över vad som kan göras för att skydda och stärka landets skyddsombud, såväl genom starkare lagstiftning som ökad tillsyn. De fackliga organisationerna behöver också fundera över hur de ytterligare kan stödja den som tagit på sig rollen.

Men det tyngsta ansvaret vilar på arbetsgivarna. Signalen från den högsta ledningen på varje företag och myndighet be­höver vara tydlig: arbetsmiljöfrågorna måste tas på allvar – och det kräver respekt för och samarbete med skyddsombuden.

Alexander Armiento, chefredaktör

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

ÄMNEN:

Skyddsombud
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA