Tyck till om dina villkor

LEDARE2011-11-09
Nästa år är det dags för STs medlemmar att få nya avtal. Delta i diskussionen och berätta vilka krav du tycker att förbundet ska ställa, så gör du fackets position starkare.

Vill du ha bättre villkor i din anställning? Just nu har du möjlighet att påverka ditt fackförbund och öka chansen att arbetsgivarna lyssnar till de fackliga kraven.

De första förhandlingarna i 2011 och 2012 års avtalsrörelse har gått in i en mer intensiv fas. Industrins avtal ska vara klara inom några veckor, är det tänkt.

Nästa år får även STs medlemmar nya avtal. De centrala avtalen för spårtrafik- och utbildningsföretag löper ut 31 mars, avtalet för kommunikationsbranschen 31 maj. Avtalen för statliga myndigheter tillhör de sista i raden – de löper ut 30 september 2012.

Tiden dit kan tyckas ganska lång. Men avtalsförhandlingar kräver omfattande förberedelser. Därför ägnar sig ST just nu – i god tid innan det är dags att sätta sig vid förhandlingsbordet – åt att samla in medlemmarnas önskemål.

Högre lön vill de flesta ha, och ST kommer naturligtvis att kräva en konkurrenskraftig löneutveckling. Men STs centrala avtal rymmer mycket mer än den procentsats som lönerna ska öka med om de lokala parterna inte kommer överens om annat.

De handlar bland annat om arbets­tider, lediga dagar, uppsägningsvillkor, villkor för den som är sjuk, föräldraledig eller tjänsteledig. Men också om själva principen för hur man förhandlar på arbetsplatserna – vilket i förlängningen avgör dina och dina arbets­kamraters möjligheter att påverka era egna löner.

Säkerligen är detta frågor som du och dina kolleger har åsikter om. De åsikterna vill ST ta del av, för att på bästa sätt kunna driva dina och andra medlemmars krav i den kommande avtalsrörelsen. Möjligheten att hänvisa till en stark och tydlig medlemsopinion ger förbundets förhandlare kraft bakom orden.

Därför bör du ta chansen att påverka förbundets linje i avtalsrörelsen. Just denna vecka reser medlemmarna i STs förbundsstyrelse runt i landet och möter människor under den så kallade ST-veckan. Kanske hålls ett möte på just din arbetsplats. Annars kan du alltid föra fram dina åsikter via dina lokala fackliga företrädare.

Men den kanske enklaste vägen att göra din röst hörd i frågorna om löner och villkor är att gå in på STs hemsida och delta i det rådslag som pågår året ut. Där finns en enkät och möjlig­heten att föra fram sin åsikt i ett diskussionsforum.

Många ST-medlemmarhar redan sagt sin mening. »Nu är det dags att sänka arbetstiden!« tycker Cecilia. »Dagtraktamentet för fördyrade levnadsomkostnader räcker på långa vägar inte till«, anser Rolf. »Jag tycker att facket ska jobba för att vi ska få restid vid
tjänsteresor« skriver Liz-Marie.

Deras tankar och önskemål bygger grunden för en stark facklig plattform i den kommande avtalsrörelsen. Ju fler medlemmar som bidrar till att forma fackets krav, ju större chans har de att få gehör. Genom att delta i debatten och uppmana dina kolleger att göra detsamma bidrar du således till den fackliga styrkan. Och om du dessutom får några av dina oorganiserade arbetskamrater att gå med i ST blir förbundets möjlighet att verka för dina intressen ännu större.

Alexander Armiento, chefredaktör

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.