100 jobb ska bort på CSN

CSN2012-10-18

Centrala studiestödsnämnden, CSN, ska minska verksamheten med motsvarande cirka 100 tjänster.
 – Det känns förstås väldigt, väldigt tråkigt, säger Anneli Gårdbäck, ordförande för ST inom CSN.

Enligt ett pressmeddelande har behovet av manuell handläggning minskat inom myndigheten i takt med att nya tjänster på webben utvecklats för studerande och återbetalare.

”Vi vet att det funnits överkapacitet i organisationen. Vi har ett ansvar mot regeringen och skattebetalarna att driva verksamheten så effektivt som möjligt. Det är en orsak till att vi fattar det här beslutet”, kommenterar generaldirektör Christina Gellerbrant Hagberg i pressmeddelandet.

Kontoren i Örebro, Uppsala och Falun är CSNs minsta enheter. De anställda kommer att erbjudas möjlighet att flytta till närliggande kontor – Örebro till Eskilstuna, Falun till Gävle och Uppsala till Stockholm. De som inte väljer att flytta kommer att sägas upp. På huvudkontoret i Sundsvall ska 25 tjänster bort.

”I dag har vi väldigt få personliga möten med våra kunder. Det gör att vi inte behöver samma lokala närvaro som tidigare. Genom en ökad koncentration får vi bättre möjligheter att styra organisationen”, säger Christina Gellerbrant Hagberg.

Anneli Gårdbäck, ordförande för ST inom CSN, beklagar avvecklingen.
– Det känns förstås väldigt, väldigt tråkigt. Men vi lyckades rädda ett kontor, Gävle.

Anneli Gårdbäck är också nöjd med att CSN kommer att erbjuda samtliga anställda möjligheten att flytta vidare till nästa ort. I utgångsläget för förhandlingarna ville arbetsgivarenlägga ned två kontor och säga upp samtliga där.

Nu blir ingen uppsagd inledningsvis. Förändringen är en verksamhetsflytt, understryker Anneli Gårdbäck. Alla kan pröva en vecka att arbeta på den nya orten.

– För de flesta handlar det om pendlingsavstånd, men i praktiken blir det svårt för många att följa med på grund av restiderna, säger Anneli Gårdbäck.

CSN har ungefär 1 000 anställda. Drygt hälften är medlemmar i ST.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA