115 ST-ombud möts i Södertälje

ST2005-05-11

STs årliga förbundsstämma hålls den 1–2 juni, denna gång i Södertälje. 115 ombud från STs avdelningar tar då ställning till hur förbundsstyrelsen skött förbundets verksamhet och ekonomi under 2004. Stämman behandlar även verksamhetsplan och budget för 2006 samt inkomna motioner.

Ombuden kommer att få information om studentmedlemskap via Tria, om STs pågående demokratiprojekt och om höstens extra insatser inom rekryteringsarbetet.

Också den som är sambo borde få rätt till efterlevandepension på samma sätt som den som är gift, tycker en ST-medlem som motionerat till förbundsstämman.

Men förbundsstyrelsen hänvisar till att det är vedertaget i
pensionssystemen – bara om man har gemensamma barn jämställs sambor med gifta. Och de som är gifta, men bosatta på olika håll, går också miste om efterlevandepensionen. Visst är
det orättvist, tycker förbundsstyrelsen, men att driva det som krav i avtalsförhandling skulle innebära att man fick avstå något annat.

Lägre avgift för föräldraledig får inget stöd

I en annan motion till stämman begär en medlem att förbundet sänker medlemsavgiften för den som uppbär föräldrapenning. Risken är annars att medlemmar väljer att inte betala avgiften, utan nöjer sig med a-kassa, tror motionären.

Förbundsstyrelsen konstaterar att avgiften beror på medlemmens inkomst, oavsett om denne har inkomst av lön, sjukpenning, föräldrapenning eller a-kassa.

Det systemet är rättvist anser förbundsstyrelsen och föreslår att motionen bör avslås.

ST-sektionen vid Tekniska högskolan begär att förbundet ska uttala sig för en folkomröstning om EUs nya konstitution i samband med förbundsstämman. Sektionen ställde sig bakom ett sådant krav i samband med sitt årsmöte. Eftersom
EU-kommissionen betecknat den nya konstitutionen som en fundamental förändring är det rimligt att den förankras bland medborgarna, tycker sektionen vid KTH och begär att ST gör motsvarande uttalande vid stämman.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA