14 universitet och högskolor får underkänt

JÄMSTÄLLDHET2003-10-28
Jämo har granskat jämställdheten vid 14 högskolor och universitet. Samtliga får underkänt.

Det är Sveriges Förenade Studentkårer, SFS, som anmält de 14 högskolorna och universiteten till Jämo för brott mot den nya lagen om likabehandling av studenter.

Nu har Jämo gett dem rätt. Samtliga högskolor får tid till den 1 december för att komplettera sina likabehandlingsplaner.

– Generellt sett saknas inte idéer om hur jämställdhetsarbetet ska bedrivas. Det brister snarare i hur det ska genomföras praktiskt, säger Jämos pressekreterare Josefin Brink.

Jämos kritik handlar bland annat om brister i målsättning för hur det ska gå att kombinera föräldraskap och studier eller hur examinationer och antagningar ska göras könsneutrala.

Lagen om likabehandling trädde i kraft 2002 och föreskriver att alla universitet och högskolor ska ha en mångfaldsplan som omfattar åtgärder mot diskriminering på grund av kön, etnicitet och religiös tillhörighet, sexuell läggning och funktionshinder.

Därför ska även ombudsmannen mot sexuell diskriminering, Homo, ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO och Handikappombudsmannen säga sitt.

De kritiserade högskolorna och universiteten är:

Stockholms universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Luleå tekniska universitet, Karolinska Institutet, Umeå universitet, Kungliga Tekniska Högskolan, Linköpings universitet, Högskolan i Borås, Högskolan i Halmstad, Högskolan i Jönköping, Högskolan i Kalmar, Högskolan i Dalarna, Högskolan i Skövde, Mitthögskolan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.