15 myndigheter tvångsansluts till tjänster

STATSFÖRVALTNING2019-08-23

Trots att många berörda myndigheter var negativa i remissomgången åläggs nu femton statliga myndigheter att ansluta sig till Statens servicecenters tjänster för elektronisk beställnings- och fakturahantering. Det framgår av en promemoria från finansdepartementet.

I slutet av förra året skrev Publikt om att flera av de myndigheter som föreslogs bli föremål för tvångsanslutning till Statens servicecenter, SSC, var kritiska mot förslaget. En anledning som lyftes fram var säkerhetsbrister.

Trots det väljer nu regeringen att gå vidare. I en promemoria från finansdepartementet föreslås en ny bestämmelse i förordningen om statliga myndigheters användning av SSCs tjänster, att de myndigheter som regeringen bestämmer ska vara skyldiga att ansluta sig. Syftet är enligt regeringen att öka effektiviteten och minska administrationskostnaderna i statsförvaltningen.

Enligt en rapport från SSC till regeringen har anslutningen till SSCs tjänster på frivillig väg inte gett tillräckliga volymer för att åstadkomma en bred effektivisering av den statliga ekonomiadministrationen. Samordning av beställnings- och fakturahanteringen skulle enligt promemorian öka möjligheterna att få in fler beställningar och fakturor i elektroniska och automatiserade flöden. Samordningen kan ge ytterligare stora besparingar på sikt, eftersom det ger förutsättningar för att utnyttja statens stordriftsfördelar.

Förslaget innebär att SSC behöver rekrytera cirka 50 årsarbetskrafter. Dessa kommer att lokaliseras till Kiruna. Hos de övriga myndigheterna kan det bli övertalighet. Enligt promemorian ska de berörda myndigheterna tillämpa Las bestämmelser om övergång av verksamhet.

Dessa myndigheter berörs av promemorians förslag

Karolinska institutet

Kriminalvården

Kungliga tekniska högskolan

Livsmedelsverket

Läkemedelsverket

Lunds universitet

Migrationsverket

Socialstyrelsen

Statens institutionsstyrelse

Stockholms universitet

Sveriges lantbruksuniversitet

Södertörns högskola

Umeå universitet

Uppsala universitet

Åklagarmyndigheten

Enligt förslaget ska myndigheterna ha anslutit sig senast 1 januari 2023.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA