188 miljoner ska betalas tillbaka

RÄNTA2005-12-05

Försäkringskassan måste inom befintlig organisation gå igenom och verkställa återbetalning av dröjsmålsränta som felaktigt krävts in. Totalt 188 miljoner kronor ska betalas ut.

Enligt en dom från Regeringsrätten år 2004 är det olagligt för Försäkringskassan att ta ut dröjsmålsränta. Domen gäller när kassan kräver återbetalning av t ex bostadsbidrag, sjukpenning, sjukersättning och livränta.

Sedan domen kom beslutade kassan att inte längre ta ut dröjsmålsränta, men ansåg att man inte skulle behöva betala tillbaka till enskilda som tidigare krävts på sådan ränta. Efter ett antal nya domar där enskilda klagat över tidigare beslut från Försäkringskassan kröp generaldirektör Curt Malmborg till korset i somras, och bestämde att kassan skulle gå igenom de här ärendena för perioden 1994-2004 och betala tillbaka pengarna till alla som tvingats betala dröjsmålsränta.

Enligt kassans beräkningar handlar det om cirka 800 000 ärenden. Alla kommer nu automatiskt att få tillbaka dröjsmålsräntan.

Enligt enhetschef Christina Glasberg på Försäkringskassan ska de här utbetalningarna klaras av inom ramen för den befintliga organisationen.

– En viss del av ränteutbetalningarna kommer att skötas i Östersund, men underlagen måste tas fram länsvis.

De 21 länsorganisationerna måste alltså plocka fram underlag för de tio år det gäller. Och allt är inte datoriserat – genom åren har det funnits ett antal olika system, och en hel del kan man bara få fram genom att manuellt gå igenom akter ute på myndigheten. Hur stor del som inte går att hitta med datorns hjälp vet man inte ännu.

– Det blir förstås en extra arbetsbelastning. Det kan inte uteslutas att någon tas in extra, men det är upp till varje länsorganisation. Men vi har ju de ekonomiska ramar vi har…

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA