60 miljoner kronor till arbetslivsforskning

ARBETSMILJÖ2016-11-29

Regeringen vill satsa mer på arbetslivsforskning. För det ändamålet får statliga forskningsrådet Forte ytterligare 60 miljoner kronor fram till 2019, varav 30 miljoner redan nästa år, enligt forskningspropositionen.

Enligt forskningspropositionen som presenterades på måndagen planerar regeringen sju tioåriga nationella forskningsprogram som ska fokusera på långsiktig och tvärvetenskaplig forskning. Ett av de utvalda områdena är arbetslivsforskning.

Regeringen ser stora utmaningar i arbetslivet. Det handlar om ohälsa och hur arbetsmiljön påverkar samhälls- och företagsekonomin, om diskriminering och om olika anställningsformer påverkan på ett hållbart arbetsliv samt nya krav på kompetensförsörjning. Det handlar också om globaliseringens och digitaliseringens effekter på arbetsmarknaden och hur arbetskraftsmigration påverkar arbetsvillkoren.

”Arbetslinjen är bärande för regeringens politik och det är viktigt för oss att upprätthålla den, att arbetslivet utformas på ett sätt som gör att människor kan delta i arbetslivet länge”, säger Helene Hellmark Knutsson, S, till tidningen Arbetet.

Därför vill regeringen ge Forte i uppdrag att inrätta ett tioårigt forskningsprogram i samarbete med andra forskningsfinansiärer. För det utökas forskningsrådets budget med totalt 60 miljoner kronor fram till 2019. För 2017 ökar Fortes anslag med 30 miljoner, för 2018 med 10 miljoner och för 2019 med 20 miljoner kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA