650 arbetar i fuktskadat hus

NYHET2003-12-16

Fukt har upptäckts i ventilationssystemet i den fastighet i Norrköping där Sjöfartsverket, Skattekontoret och Kriminalvårdsstyrelsen håller till. Hela huset där cirka 650 personer arbetar måste saneras.

Fukten upptäcktes i samband med en omorganisation på Sjöfartsverket förra året. När anställda började flytta till andra rum fick de besvär, exempelvis onormal trötthet, som de tidigare inte haft.

– Genom åren har anställda hos oss klagat över dålig ventilation och denna har åtgärdats kontinuerligt, berättar Kerstin Nilsson, ST-Skatt. En del har också känt trötthet utan att förstå anledningen.

Fastighetsägaren Stenvalvet AB har anlitat en konsultfirma, som gjort enkäter och djupintervjuer. Konsultfirman har hittat härdar med kolväten i huset.

– Sådana tyder på fukt men är luktfria och därför svåra att upptäcka, säger Sven-Öje Martinsson, skyddsombud på Sjöfartsverket.

Enligt Peter Zetterdahl, Stenvalvet AB, har mellan 20 och 30 procent av de anställda hittills angett besvär. På Sjöfartsverket har ett 60-tal och på Skattekontoret ett tiotal anställda haft akuta besvär. På skattekontoret har sju personer fått rummen sanerade och tre har skickats hem.

Akuta åtgärder har hittills vidtagits i vissa rum på Sjöfartsverket och Skattekontoret. Sanering av ventilationen beräknas bli klar i höst och därefter ska resten av huset saneras.

– Det kommer att ta minst ett år och kan komma att kosta uppskattningsvis någonstans mellan 50 och 80 miljoner kronor, bedömer Peter Zetterdahl. Men vi kommer att göra i ordning huset.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA