9 000 offentliganställda i strejk

FINLAND2014-09-23
Idag stannar 9 000 offentliganställda i Helsingfors hemma från jobbet i protest mot planer på bolagisering av verksamheter i staden, skriver Arbetet.

Det är fackförbundet JHL, som organiserar anställda i den offentliga sektorn, som står bakom strejken. Finska Arbetsdomstolen har bedömt att strejken är olaglig och dömt fackföreningen att betala 6 500 euro i böter, skriver Arbetet.

Enligt JHL har förbundets medlemmar utsatts för påtryckningar att arbeta under tisdagens manifestation. ”Ledningen för Helsingfors stads ämbetsverk samt ämbetsverkens chefer borde känna till att något sådant inte är tillåtet”, skriver JHL på sin hemsida.

”Det är fråga om sådan utpressning riktad mot arbetstagare som är baserad på medlemskap i förbundet. Det har antytts att deltagande i manifestationen kan komma att medföra påföljder i fortsättningen. Redan ett (1) sådant fall är ett för mycket”, betonar ordföranden för JHL i Helsingfors, Merja Ruotsalainen, på hemsidan.

Strejken kommer bland annat att innebära att metro- och spårvagnstrafik stoppas. De flesta simhallar kommer att vara stängda, liksom många bibliotek, lekparker samt vissa daghem och fritidshem, skriver Arbetet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.