AD: Rätt avskeda IT-tekniker

ARBETSRÄTT2011-03-16

Det var rätt av Linköpings kommun att avskeda en IT-tekniker som hade gjort många ändringar i sin tidsredovisning. Det anser Arbetsdomstolen i en dom.

2008 avskedade Linköpings kommun en IT-tekniker som var anställd vid dataavdelningen. Arbetsgivaren ansåg att teknikern medvetet hade gjort felaktiga registreringar av arbetstid och på så vis fått lön för tid då han egentligen inte hade arbetat.

SKTF stämde i arbetsdomstolen och yrkade att avskedandet skulle ogiltigförklaras.

Men i en dom idag, onsdag, kommer Arbetsdomstolen fram till att kommunen hade saklig grund att avskeda teknikern.

Under 2008 arbetade mannen 99 dagar. Vid 48 tillfällen det året korrigerade han den automatiska registrering som kommunens stämpelklockor hade gjort. Sådan manuell korrigering ska enligt kommunens rutiner kombineras med att den anställde lämnar en kommentar om varför den automatiska tiden inte stämmer.

Kommentaren kan man antingen lämna i tidsredovisningssystemet eller i samtal eller mejl till personalhandläggare eller närmsta chef.

IT-teknikern hade inte lämnat sådana förklarande kommentarer vid något enda tillfälle.

SKTF försvarar sin medlem med att han fått bristfällig information om tidsredovisningssystemet. Det har saknats stämpelklocka på det våningsplan som teknikern arbetade på. Dessutom har arbetsgivaren låtit lång tid gå utan att förklara för teknikern att han måste kommentera sina korrigeringar.

Arbetsdomstolen anser att det är viktigt att de anställda följer rutinerna för tidsredovisning. Den som inte gör det måste kunna förklara varför. IT-teknikern har, enligt Arbetsdomstolen, inte alls eller bara i svepande ordalag kommenterat sina ändringar i systemet.

Domstolen fäster också vikt vid den dubbelkontroll som Linköpings kommun gjort av teknikern. Mannens aktiviteter i kommunens ärendehanteringssystem har analyserats, liksom den bärbara datorn och mobiltelefonanvändningen. Granskningen visar, enligt Arbetsdomstolen, att mannen för det mesta inte arbetat då han uppgivit det. Han har registrerat tid som arbetstid på ett medvetet felaktigt sätt vilket är allvarligt och förtroendeskadligt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA