Åklagare får hjälp hantera hot

DOMSTOL2007-10-23

Åklagarmyndigheten har inrättat en ny tjänst som säkerhetschef. Uppdraget: Att hjälpa landets 800 åklagare hantera ökade hot och trakasserier.

Av:  Christoph Andersson

–Bakom hoten står allt från föräldrar som förlorat vårdnaden om sina barn till politiska extremister, säger den nytillträdde säkerhetschefen Mikael Svensson, som rekryterats från försvaret.

I vissa fall blir hoten verklighet. I Östersund blev en åklagare knivskuren. I Stockholm utsattes en åklagare för brandattentat. Bensin hälldes genom åklagarens brevinkast – och tändes på. Enligt statistik från Brå, Brottsförebyggande rådet, är åklagarna en av de mest hotade yrkesgrupperna inom staten. Drygt 15 procent av 680 åklagare säger sig ha blivit hotade, trakasserade eller utsatta för våld. Allt enligt en Brå-undersökning från 2005.

–Tendensen står sig, menar Mikael Svensson.

I höstas höll Nationalsocialistisk fronts propagandachef ett politiskt tal och tillönskade en åklagare ett långt liv på långvården, liggandes i sin egen avföring. Anledningen var att åklagaren inlett en förundersökning mot propagandachefen som var misstänkt för hets mot folkgrupp.

Sammanhanget viktigt

–Frågan är om en dylik tillönskan kan klassas som hot i juridisk mening, säger Mikael Svensson. Men viktigast är inte exakt vad som sägs, utan i vilken kontext budskapet framförs. Likaså hur en dylik utsaga upplevs av den berörde åklagaren. I vart fall är det min uppgift att erbjuda stöd och utbilda i personskydd, säger Mikael Svensson.

STs förbundsordförande Annette Carnhede pekar på att hoten mot åklagare och statstjänstemän kan komma att öka ytterligare. Inte i första hand från kriminella och extremister, utan från vanligt folk. Anledningen är regeringens aviserade nedskärningar inom staten.

–Nedskärningspolitiken skapar ett hårdare samhällsklimat och utanförskap. Desperation och vanmakt ökar risken för hot, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA