Riksåklagare Petra Lundh.
Bild: Thomas Carlgren
Riksåklagare Petra Lundh.

Åklagarmyndigheten välkomnar satsning

ÅKLAGARMYNDIGHETEN2022-11-03
Riksåklagare Petra Lundh välkomnar regeringens satsning på åklagarna. I regeringens förslag till förstärkningar av rättsväsendet ingår ett tillskott till Åklagarmyndigheten med sammantaget över 850 miljoner kronor fram till 2025.

”Det är ett välkommet tillskott för att vi ska kunna fortsätta rekrytera nya åklagare. Vi behöver också rekrytera fler revisorer och analytiker som hjälper åklagare att öka effektiviteten i omfattande utredningar. Vi måste kunna möta den komplexa brottsligheten i det allvarliga läge vi har i dag. Hela rättsväsendet står inför stora utmaningar med den grova gängkriminaliteten”, kommenterar riksåklagare Petra Lundh regeringens budgetförslag i ett pressmeddelande.

Åklagarmyndigheten har enligt pressmeddelandet i dagsläget totalt 1 779 anställda. Av dessa är 1 163 åklagare. Det finns sjutton revisorer och fem analytiker i verksamheten. Åklagarrevisorernas huvuduppgift är att biträda åklagarna med att spåra och säkra pengar och andra tillgångar som kommer från kriminell verksamhet. Genom en finansiell utredning kartläggs en misstänkt persons tillgångar för att undersöka om det är rimligt att personen fått tillgångarna på laglig väg. Analytiker är en relativt ny funktion på Åklagarmyndigheten, vars uppgift är att stötta åklagare i omfattande utredningar genom att analysera, kartlägga och rekonstruera händelseförlopp.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.