Åklagarmyndigheten vill granska Polisen

RÄTTSVÄSENDET. 2015-10-27
Polisorganisationskommittén har föreslagit en ny tillsynsmyndighet för Polisen och Kriminalvården. Men i ett remissvar skriver nu Åklagarmyndigheten att de gärna tar hand om den uppgiften i stället.

I remissvaret skriver Åklagarmyndigheten att det är klokt att ha en gemensam tillsynsverksamhet för Polisen och Kriminalvården – eftersom verksamheterna har ”vissa likheter med varandra”. Men Åklagarmyndigheten anser att man, i stället för att inrätta en helt ny tillsynsmyndighet, bör utvidga uppdraget för ett redan befintligt tillsynsorgan – och myndigheten tar gärna på sig den uppgiften.

En utvidgning av tillsynsansvaret för Åklagarmyndigheten skulle ”ha den fördelen att parallella utredningar undviks och att vid behov gemensamma granskningar kan ske avseende exempelvis polis och åklagares handläggning av ett ärende”, skriver myndigheten.

Dessutom, står det i remissvaret, finns det inom Åklagarmyndigheten goda möjligheter att internt rekrytera delar av den kompetens som skulle behövas för att kunna bygga upp en tillsynsverksamhet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.