Alla måste lämna huset

NORRKÖPING2003-12-17

Alla på Sjöfartsverket flyttar ut under saneringen och alla på Skattekontoret ska läkarundersökas. Dessutom ska allt papper ozonbehandlas.

Karusellen kring det sjuka huset med runt 600 statsanställda fortsätter. Ungefär 30 procent av dem har drabbats av besvär som rinnande ögon, huvudvärk eller onormal trötthet.
Problemen har varit störst på Sjöfartsverket. Samtliga fack har i likalydande skrivelser till arbetsgivaren krävt att all personal ska evakueras.
Det har lett till att samtliga 300 anställda flyttar – till kontorsmoduler utanför huset eller andra lokaler i Norrköping.
– Datahall, tryckeri och arkiv måste bli kvar i huset, berättar Sjöfartsverkets huvudskyddsombud Sven-Öje Martinsson. Det mesta i pappersväg ska ozonbehandlas genom foggning.

På Kriminalvårdsstyrelsen har huvudskyddsombudet också krävt utflyttning men där stannar de flesta i huset. För dem som inte kan vistas där under saneringen har andra lokaler för 30–35 personer ordnats i Norrköping och Linköping.
– Det är lite oro bland de anställda, särskilt som experterna från Yrkes- och miljömedicinska enheten i Örebro och konsulten EM-gruppen är oense om hur det ska saneras, säger arbetsplatsombudet Mona Ovinder, på löne- och personalenheten.. Det gör att man känner sig lite splittrad.
Mari-Anne Lindh har arbetat på Kriminalvårdsstyrelsen i 25 år och haft kronisk astma i tolv. Hon är dessutom dammallergisk och skulle inte kunna vistas i sitt rum under saneringen utan att använda ansiktsskydd.

När hon intervjuades av EM-gruppen skickade de hem henne omedelbart. I sex veckor var hon hemma med full lön men idag finns hon på Frivårdsmyndigheten. Där stannar hon till åtminstone i början av april.
– Sedan sex år arbetar också min dotter här, fortsätter Mari-Anne Lindh. Även hon har mått dåligt och fått konstaterat av företagshälsovården att hon har astma. Det har hon inte haft förut.

– Alla akutågärder är gjorda och vi flyttar om korridorvis allteftersom det finns färdigsanerade rum, upplyser Kerstin Nilsson, ST-Skatt.
Av samtliga 120 anställda på skattekontoret har ett drygt tiotal sjukskrivits av läkare eller arbetar på annat håll. All personal ska läkarundersökas före årets slut.
Facket är emot att sjukskrivning och försäkringskassa involveras för dem som är hemma och kräver istället full lön. Nu väntar man på svar från regionskattechefen.
– All tid som mögelproblematiken skapar skrivs upp – omflyttning, möten, läkarbesök och dylikt, fortsätter hon. Vilka ekonomiska krav som kommer att ställas på fastighetsägaren vet vi inte än.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA