Alliansen köper STs modell

UTNÄMNINGAR2006-03-15
ST har krävt offentliga kravprofiler och öppna tillsättningar av de högsta cheferna i staten. I dag föreslår den borgerliga alliansen samma sak.
Av:  Christian Örjestål

De borgerliga partierna presenterar i dag sitt förslag till ny statlig utnämningspolitik. Alliansen föreslår bland annat ökad öppenhet vid ansökningar, offentliga kravprofiler för statliga chefstjänster i verksledande ställning, upprättandet av en central rekryteringsenhet inom regeringskansliet samt öppna utfrågningar av tilltänkta chefer i riksdagens utskott.

 

Tidigare i år presenterade ST en undersökning som visade att drygt 70 procent av svenskarna vill att tillsättningar av generaldirektörer och andra statliga chefer ska ske i öppen konkurrens. Över 60 procent av de svarande trodde att förtroendet för myndigheterna skulle öka med öppna tillsättningar.

 

ST krävde bland annat:

 

* Ett öppet ansökningsförfarande vid tillsättningar av de högsta chefstjänsterna i staten.

* Tydliga och offentliga kravprofiler vid sådana tillsättningar.

* Berörda riksdagsutskott bör ges möjlighet att granska grunden för kravprofilerna.

 

STs ordförande Annette Carnhede känner igen STs ståndpunkter i de borgerliga partiernas förslag.

 

- De har förvisso några egna variationer men vill de göra partipolitik av det vi kallar en demokratifråga så gärna för mig. Jag tycker att det är bra att frågan uppmärksammas och alliansens förslag visar att det är en viktig legitimitetsfråga för staten.

 

Annette Carnhede framhåller även att det är fler än de borgerliga partierna som driver frågan.

 

- Det är många som är inne på samma spår. Partierna står inte så långt ifrån varandra som alliansen gör gällande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Partipolitik ST
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.