Allt fler utdrag ur brottsregister

POLISEN2011-08-08
Antalet utdrag ur belastningsregistret ökar snabbt. Mest ökar de utdrag som visar om en person gjort sig skyldig till sexbrott och grova våldsbrott, uppger Ekot.

Det senaste året har antalet så kallade skolutdrag som visar att man inte gjort sig skyldig till sex- eller våldsbrott ökat med 45 procent. Totalt skickade Rikspolisstyrelsen, RPS, ut 107 000 skolutdrag från belastningsregistret under första halvåret i år. Enligt lag måste den som ska anställas inom skola och barnomsorg visa upp ett sådant utdrag.

Sedan 2003 har antalet skolutdrag fördubblats. Enhetschefen Sven-Olov Hansson vid RPS säger till Ekot att det kan finnas flera skäl till ökningen:

”Det kan mycket väl vara så att det kan vara många verksamheter förutom skola och barnomsorg där man kan förvänta att det tas ut ett skolutdrag. Vi ser också att alla inte riktigt har förstått det här med att skolutdrag ska användas när man blir erbjuden en tjänst, inte när man söker en tjänst.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.