Allvarlig kritik mot Dramatiska Institutet

HÖGSKOLAN2005-06-03

Högskoleverket riktar allvarlig kritik mot Dramatiska Institutets (DI) barndomsprojekt. Enligt verket har DI brutit mot flera regler på högskoleområdet.

DIs barndomsprojekt uppmärksammades i februari i samband med att en student högläste en pornografisk novell för en grupp sexåringar i Nacka. På DIs eget uppdrag utreddes händelsen av förre folkpartiledaren Bengt Westerberg, som konstaterade att det brustit i handledning från skolans sida, men ansåg att media blåst upp händelsen till alltför stora proportioner.

Nu konstaterar Högskoleverket att det begicks formella fel i DI-projektet. Barngruppen som lyssnade till högläsningen filmades, utan att föräldrarna informerats eller frågats om samtycke. DI har heller inte gjort någon barnkonsekvensanalys, vilket enligt verket alla myndigheter är skyldiga att göra vid beslut som rör barn, enligt FNs barnkonvention.

DI har enligt Högskoleverket också skickat missvisande information till de deltagande skolorna. Handledaren för studentgruppen i Nacka var inte informerad om sitt handledaransvar, och var inte ens i tjänst när den kritiserade högläsningen genomfördes.

Högskoleverket begär en redovisning senast 30 september från DI om hur man ska åtgärda bristerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA