Ambassaden i Pakistan stängd för besök

MIGRATION2023-04-13

Svenska ambassaden i Pakistan har stängts för externa besökare. Enligt ett pressmeddelande från Migrationsverket kan inga ärenden som kräver besök vid ambassaden behandlas i dagsläget. Det ges ingen prognos för när verksamheten kan återupptas.

Utrikesdepartementet, UD, skriver på sin webbplats att ambassaden i Pakistan tills vidare är stängd för besökare. UD hänvisar till förhöjd risk för terrorhot i landet, i synnerhet i huvudstaden Islamabad. Svenskar som vistas i landet uppmanas till ökad vaksamhet och försiktighet, särskilt i områden där många människor samlas samt i närheten av diplomatiska beskickningar, religiösa samlingslokaler, hotell och restauranger.

Migrationsverket skriver i sitt pressmeddelande att det i sociala medier spridits uppgifter om att ambassaden i Islamabad kommer att hålla stängt resten av året, vilket inte är korrekt. Ambassaden är fortsatt öppen, men tar för närvarande inte emot besök. Det innebär att studerande och andra som vill komma till Sverige från Pakistan inte kan få ambassadens bistånd med hantering av uppehållstillståndskort, kontroll av pass, intervjuer eller andra migrationsärenden. Ambassaden har inte heller möjlighet att ge individuella svar på förfrågningar i migrationsärenden per mejl eller telefon.

Enligt pressmeddelandet försöker Migrationsverket hitta alternativ för pakistanska studenter med terminsstart i höst. Myndigheten kommer så snart det är möjligt att lämna närmare information om vad som ska gälla för pakistanska studenter som har antagits till studier vid svenska lärosäten för höstterminen 2023.

Migrationsverket kan i dagsläget inte ge besked om när migrationsverksamheten vid ambassaden i Islamabad kan återupptas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA