Ams kritiseras av Riksrevisionen

AMS2005-11-10

Riksrevisionen ger skarp kritik till både Ams och regeringen för hanteringen av aktivitetsgarantin. Revisionen efterlyser kontinuerlig uppföljning och utvärdering.

Riksrevisionen har granskat hur Ams hanterar aktivitetsgarantin. Garantin har skapats för att stötta långtidsarbetslösa som är på väg att bli utförsäkrade från a-kassan. Antalet deltagare i har enligt Ams senaste månadsstatistik stigit med 5 000 till 46 000 personer det senaste året.

Enligt Riksrevisionen har Ams knappast någon uppföljning eller utvärdering av aktivitetsgarantin. Man gör ingen uppföljning av varför människor lämnar aktivitetsgarantin. Inte heller följer Ams upp om det finns en rundgång mellan öppen arbetslöshet och aktivitetsgaranti eller om aktivitetsgarantin faktiskt leder till ökade kontakter mellan arbetsförmedlingen och deltagarna så att det blir ett stöd.

Och regeringen har inte heller ställt några krav på Ams att redovisa kostnaderna för aktivitetsgarantin – trots att det uttryckligen stod i propositionen när garantin inrättades att man skulle ge Ams i uppdrag att kontinuerligt följa upp och utvärdera.

”Regeringen har i två fall lämnat uppdrag till arbetsmarknadspolitiska forskningsinstitutioner

att följa upp och utvärdera aktivitetsgarantin. Trots att resultaten från dessa och andra uppföljningar tyder på låg måluppfyllelse i aktivitetsgarantin har regeringen inte ökat kraven på Ams egen uppföljning och utvärdering”, skriver Riksrevisionen.

Dessutom är regeringens rapportering om aktivitetsgarantin till riksdagen översiktlig och knapphändig, och i en del fall t o m missvisande, hävdar Riksrevisionen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA