Anders Björck önskar ministerstyre

DEBATT2004-11-12
"Låt oss sluta med hyckleriet kring begreppet ministerstyre", skriver landshövding Anders Björck i en debattartikel. Han anser att Sverige bör lämna modellen med självständiga ämbetsverk.

Idag är det svårt att utkräva ansvar. Justitieministern kan skylla på rikspolischefen som i sin tur kan hänvisa till en lägre chef, påpekar Anders Björck i sin debattartikel i Dagens Nyheter.

Han anser att ansvaret bör ligga hos dem som har den politiska makten. Annars tar generaldirektörerna över och ämbetsverken kan i praktiken strunta i exempelvis de läns- och kommunindelningar som fastställts av regering och riksdag. Det ökar oklarheten och sammanblandningen om vad som är länsstyrelsernas respektive de kommunala samverkansorganens uppgifter.

Det är bara Sverige och Finland som har en modell med självständiga ämbetsverk. Att modellen är unik innebär inte att den har något egenvärde, enligt Anders Björk.

"Ett statsråd som är ansvarig för en samhällssektor skall självfallet ha ett både formellt och reellt inflytande över denna och kunna fatta nödvändiga beslut", anser Anders Björck.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.