Anklagas för regelbrott vid upphandling

KRIMINALVÅRDEN2014-11-18
Kriminalvården kan vänta sig hård kritik av Konkurrensverket för sin upphandling av orga­nisa­tionskonsulten Enhancer. Enligt en preliminär bedömning har myndigheten brutit mot lagen om offentlig upphandling.

Publikt har tidigare rapporterat om Kriminalvårdens upphandling av organisationskonsultföretaget Enhan­cer Consulting. Bolagets vd är Ulf Lindberg, en bekant till Kriminalvårdens general­direktör Nils Öberg.

Enhancer anlitades i samband med en omorganisation av myndigheten som bland annat ledde till att flera höga chefer fick sluta. Den metod som Enhancer använder sig av döms ut av en av landets ledande organisationsexperter, Anders Ivarsson Westerberg, och fick även kritik av facket:

»Det lät ju väldigt bra, men nu tycker jag det luktar bondfångeri lång väg«, sade STs avdelningsordförande Per Sunneborn om konsultens arbete i Pub­likt nummer 11.

Upphandlingen av Enhancer gjordes 2012 genom ett så kallat förenklat förfarande – det vill säga utan annonsering i Europeiska unionens officiella tidning – vilket vid den tidpunkten var tillåtet om beställningen inte omfattade mer än 1,23 miljoner kronor.

Men Enhancer arbetade på löpande räkning och i slutändan blev priset för konsultföretagets insatser 2,85 miljoner kronor, det vill säga avsevärt mycket mer än vad som var tillåtet enligt upphandlingsreglerna.

Konkurrensverket har under en längre tid utrett upphandlingen och riktar nu i ett preliminärt utlåtande skarp kritik mot Kriminalvården: Myndigheten borde redan från början ha insett att kostnaden skulle bli högre än 1,23 miljoner kronor.

Efter tre månader fick Enhancer dessutom ett utökat uppdrag och ytter­ligare två månader senare stod det klart för Kriminalvården att uppdraget med råge skulle överskrida det tillåtna tröskelvärdet. »Senast vid denna tidpunkt borde ni ha sagt upp ramavtalet och genom­fört ett nytt annonserat upphandlingsförfarande«, skriver Konkurrensverket i det utkast till beslut som skickats till Kriminal­vården.

Slutsatsen blir att myndigheten brutit både mot reglerna om annonsering inom hela EU och principen om öppenhet i lagen om offentlig upphandling, LOU.

Från Kriminalvårdens sida avböjer man att kommentera kritiken med hänvisning till att man fått tid fram till 24 november att svara Konkurrens­verket. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.