Vägrar svara på frågor

KRIMINALVÅRDEN2014-10-29

Efter Publikts artiklar om Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg anklagar han »media« för att sprida osanna och osakliga påståenden. Men trots upprepade påstötningar vägrar Nils Öberg att svara på vilka uppgifter han anser vara felaktiga.

Av:  Erik Dalunde

Inför publiceringen av Publikts granskning av Kriminalvården i förra numret avböjde myndighetens generaldirektör Nils Öberg att svara på frågor och bemöta den kritik som framfördes mot honom.

Däremot kommenterade han uppgifterna i både Expressen och Norrköpings Tidningar, sedan de återgett innehållet i Publikts artiklar.

Till Norrköpings Tidningar säger Nils Öberg bland annat att det inte stämmer att chefer fått sparken. Men Pub­likt har dokument som visar att Kriminal­vården betalat ut 4,6 miljoner kronor i avgångsvederlag till fyra av de chefer som slutat.

Enligt uppgifter till Publikt har cheferna tvingats lämna myndigheten, även om det i de undertecknade dokumenten står att de slutat på egen begäran.

Nils Öberg har också tagit avstånd från uppgifterna i Publikt i sin blogg på Kriminalvårdens intranät. Han hävdar att de är »osanna och osakliga«. Han anklagar också »media« för att angripa Kriminalvårdens personal.

»Angreppet formuleras nu på ett sätt som gör att den [kritiken] också träffar chefer och medarbetare i min omgivning … Att det nu sker genom att andra människors heder, kompetens och integritet sätts ifråga är oförskämt, respektlöst och fegt.«

För att få veta vad Nils Öberg avser ber Publikt återigen om en intervju med generaldirektören.

Svaret kommer i ett sms från en av pressekreterarna: Vi har inget besked att ge i frågan. Vi får återkomma.

Nästkommande vardag ges beskedet att Publikts förfrågan inte framförts till Nils Öberg.

– Mejla mig frågorna så hör jag av mig senare, säger pressekreteraren Dennis Karlsson.

Det gör han inte.

Dagen därpå tar Publikt återigen kontakt med Dennis Karlsson.

– Nu har jag fått ett svar från Nils Öberg, men jag vet inte vad det betyder. Han har bara tackat för informationen om att ni vill intervjua honom.

Fem dagar efter att kontakten tagits får Publikt svaret:

– Det blir ingen intervju med general­direktören.

Kan du då förklara vad general­direktören anser vara osant i Publikts rapportering?

– Det är ju inte jag som skrivit och jag förklarar inte innehållet i generaldirektörens blogg, svarar Dennis Karlsson.

Har du sett något som varit osant eller osakligt?

– Jag har inga uppfattningar om det.

Hur ska vi tolka att Nils Öberg svarar på frågor från andra tidningar, men inte från Fackförbundet STs medlemstidning?

– Jag ska inte tolka det åt er. Ni får dra era slutsatser. Det enda beskedet ni får av mig är att det inte blir någon intervju.

Generaldirektör Nils Öberg skriver på  Kriminalvårdens intranät att Publikts uppgifter är osanna  och osakliga, men  han vill inte berätta  vad som skulle vara fel. Foto: Kriminalvården.
Generaldirektör Nils Öberg skriver på Kriminalvårdens intranät att Publikts uppgifter är osanna och osakliga, men han vill inte berätta vad som skulle vara fel. Foto: Kriminalvården.

Uppgifterna i Publikts granskning av Nils Öberg och Kriminalvården

  • »Nils Öberg har infört en katastrofal personalpolitik. Folk är rädda«, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn.
  • Mer än 15 höga chefer har sparkats, omplacerats eller slutat självmant sedan Nils Öberg tillträdde som general­direktör 2012.
  • När Nils Öberg tillträdde som generaldirektör anlitade Kriminalvården en konsultfirma, Enhancer Consulting, för 2,8 miljoner kronor. Firman drivs av en bekant till honom.
  • Enhancers metoder döms ut av en av Sveriges ledande organisationsexperter, Anders Ivarsson Westerberg.
  • Nils Öberg hade även ett avgörande inflytande när justitiedepartementet hyrde in samma konsult. Han var också ordförande för polis­organisationskommittén när Rikspolisstyrelsen anlitade Enhancer.
  • Konkurrensverket prövar nu om Kriminalvården brutit mot lagen om offentlig upphandling.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA