Anmärkningar mot a-kassor

A-KASSAN2010-10-06

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, kritiserar flera a-kassor, efter en granskning av deras årsredovisningar. Knackigast går det för IF Metalls a-kassa.

A-kassorna är skyldiga att lämna två exemplar av sina årsredovisningar och revisionsberättelser till IAF. En av de sex a-kassor som får en knäpp på näsan i det avseendet är STs a-kassa. Efter påpekande från IAF har samtliga lämnat in dokumenten.

Flera a-kassor har problem med soliditet och likviditet. Störst är problemen för IF Metalls a-kassa, som hade en stor ökning av antalet arbetslösa under lågkonjunkturen. Det har lett till att kassans avgifter till staten ökat kraftigt, medan höjningen av medlemsavgiften släpat efter.

För 12 av de 32 a-kassorna konstaterar IAF att resultaträkningens uppgift om statsbidragen inte stämmer överens med de siffror som redovisas av Arbetsförmedlingen om faktiskt utbetalda statsbidrag. Också uppgifterna om återbetald ersättning skiljer sig mellan Arbetsförmedlingens uppgifter och a-kassornas för 20 av de 32. IAF aviserar en särskild granskning av dessa avvikelser mellan a-kassornas och statens siffror.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA